In primul semestru al acestui an, in piata la termen de la Sibiu au fost tranzactionate 2.339.237 contracte. Comparativ cu perioada similara din 2006 cand au fost incheiate 1.554.015 contracte cresterea volumului este de 50,53%. In cele sase luni scurse din 2007, valoarea corespunzatore rulajului futures s-a ridicat la 7,25 miliarde lei, de 2,7 ori mai mare comparativ cu semestrul similar al anului trecut.
Despre evolutia pietei in prima jumatate de an, Victor Pop, directorul de operatiuni de la Intervam a declarat: a€˛Faptul ca volumul de tranzactionare a crescut cu 50% este un lucru benefic. Activitatea bursiera in general are, insa, o caracteristica definitorie in impredictibilitatea lichiditatii si volatilitatii si este greu de tras o concluzie urmarind scurte perioade de timp. Desigur, speram ca acest trend sa continue si in urmatorii ani pentru ca potentialul de crestere este urias mai ales in piata futures. Argumentele unei asemenea cresteri sunt multiple. In opinia mea cea mai puternica influenta vine din partea pietei de capital, unde nivelul de lichiditate este scazut". Desi volumele optiunilor au evoluat considerabil in raport cu intervalul de timp similar al anului trecut, in primul semestru cresterea fiind de 124%, piata futures a ramas teritoriul favorit al investitorilor.
Daca primele patru luni au avut o lichiditate superioara, apropierea verii si debutul acesteia au adus o relaxare a investitorilor si diminuarea intensitatii tranzactiilor.
In acest context Mirabela Coos, broker la SSIF Broker Cluj, observa ca a€˛luna trecuta si la debutul lui iulie piata derivatelor nu a fost una foarte volatila, ba chiar a traversat o perioada destul de lunga de stagnare. De multe ori cotatiile de pe cele mai lichide active suport s-au plasat sub niveluri din piata spot, situatie care a mentinut arbitrajorii in expectativa. In ultimele sesiuni insa volumele s-au imbunatatit considerabil, situatie generata de cresterile consistente de pret, mai ale pe sectorul financiar unde se remarca derivatele pe SIF 2 si SIF 5, respectiv BRK". Astfel, pe langa speculatori, pentru care variatiile de pret sunt ingredientul cel mai important al activitatii, Coos crede ca a€˛este posibil ca in piata sa revina si arbitrajorii, printre simbolurile care deja permit initierea unor astfel de operatiuni aflandu-se si DEBRK".
La randul sau, Victor Pop crede ca a€˛volumele scazute din mai si iunie se inscriu in trendul general al pietei de capital si nu reprezinta un semnal de alarma pentru o potentiala lipsa de interes a investitorilor. Sunt convins ca in lunile ce vor urma volumele tranzactionate vor intra pe un trend crescator, odata ce piata spot s-a inscris intr-un nou ciclu al evolutiei preturilor".
Concluzionand, directorul de operatiuni de la Intervam a precizat: a€˛Cred ca pentru a doua jumatate a anului volumele isi vor relua trendul natural de crestere, iar o eventuala evolutie spectaculoasa a preturilor in piata la vedere nu va face decat sa alimenteze aceasta evolutie".

Decebal N. Todarita, purtator de cuvant al BMFMS