Inflatia din zona euro s-a incadrat in luna iunie in intervalul tintit de Banca Centrala Europeana (BCE), pentru a zecea luna consecutiv, dar analistii apreciaza ca aceasta evolutie nu va influenta strategia privind majorarea dobanzilor din regiune,
Inflatia din zona euro s-a incadrat in luna iunie in intervalul tintit de Banca Centrala Europeana (BCE), pentru a zecea luna consecutiv, dar analistii apreciaza ca aceasta evolutie nu va influenta strategia privind majorarea dobanzilor din regiune, relateaza Reuters.
Preturile din cele 13 state ale zonei euro au crescut cu 0,1% in iunie, fata de luna anterioara, respectiv cu 1,9% in raport cu iunie 2006, in conformitate cu estimarile preliminare prezentate de biroul european de statistica, Eurostat, la sfarsitul lunii trecute.
BCE are ca obiectiv o rata a inflatiei mai mica de 2%, dar apropiata de acest nivel.
Cresterea preturilor s-a incadrat in intervalul dorit de BCE incepand cu septembrie 2006, perioada in care institutia a realizat majorari graduale ale dobanzii de referinta.
"Banca centrala se concentreaza asupra obtinerii stabilitatii preturilor pe termen mediu, in formularea politicii monetare, si, in acest orizont de timp, exista riscuri de crestere a inflatiei. Institutia apreciaza ca dezvoltarea puternica a economiei a condus la un grad ridicat de utilizare a resurselor, in special pe piata muncii, ceea ce ar putea determina accelerarea cresterii preturilor in trimestrele viitoare", a declarat Nick Kounis, economist la banca Fortis.
Exceptand preturile volatile ale alimentelor neprocesate si ale energiei, inflatia s-a mentinut nemodificata in iunie, fata de luna mai, si a crescut cu 1,9% in termeni anuali.
Analistii anticipeaza ca BCE va majora dobanda de referinta cu 0,5-0,75 de puncte procentuale, de la nivelul actual de 4%, pana la jumatatea anului viitor.
Comparativ cu luna iunie 2006, cresterea preturilor practicate de cafenele si restaurante, ale tutunului, serviciilor de educatie, ale electricitatii si pentru mentenanta vehiculelor au avut cel mai important impact asupra inflatiei. In acelasi timp, scaderea preturilor petrolului, carburantilor, echipamentelor IT si de telecomunicatii a avut un efect negativ asupra inflatiei.
La nivelul intregii Uniuni, inflatia anualizata s-a plasat la 2,1% in iunie, acelasi nivel inregistrat in luna precedenta, iar cresterea lunara a preturilor a fost de 0,1%.
Cea mai mare inflatie a fost inregistrata in Letonia, de 8,5%, urmata de Ungaria, cu 8,5%, si Estonia, cu 6%.
Pentru Romania, Eurostat a calculat o inflatie anualizata de 3,9%, a sasea cea mai mare, la nivelul UE, iar avansul lunar al preturilor a fost de 0,2%, niveluri apropiate de cele prezentate de Institutul National de Statistica (INS), de 3,8%, respectiv 0,14%, calculate pe baza indicelui preturilor de consum din Romania.
Eurostat utilizeaza indicele armonizat al preturilor de consum pentru estimarea inflatiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.