Sedinta valutara de ieri a fost una destul de calma, asa cum arata si mentinerea cursului euro in apropierea pragului de 3,13 lei. Singura surpriza a venit din partea raportului dolar/leu, care a coborat la minimul ultimilor sase ani si zece luni. La
Sedinta valutara de ieri a fost una destul de calma, asa cum arata si mentinerea cursului euro in apropierea pragului de 3,13 lei. Singura surpriza a venit din partea raportului dolar/leu, care a coborat la minimul ultimilor sase ani si zece luni. La stabilizarea cursului au contribuit mai multi factori. In primul rand este vorba de temerile speculatorilor intr-o interventie directa a BNR in piata valutara, dupa ce saptamana trecuta au abundat zvonurile privind intrarea indirecta prin intermediul BCR. Pe de alta parte, nivelul dobanzilor pe termen scurt s-a mentinut la valori foarte scazute, 1 - 3% pentru cele overnight si 2 - 5% pentru cele one week, ca urmare a nivelului ridicat al lichiditatii, dobanzile urmand sa creasca spre nivelul celei de politica monetara a BNR in momentul in care va debuta perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii si dupa platile la buget ale companiilor. Nu in ultimul rand, nivelul intrarilor la nivelul caselor de schimb se mentine unul ridicat ca urmare a revenirii in tara, in concedii, a romanilor care muncesc in strainatate. Cursul mediu al euro a coborat de la 3,1348 la 3,1295 lei, pe fondul lipsei unor evenimente deosebite in piata. La deschidere cotatiile erau de 3,1325 - 3,1350 lei, fata de 3,1340 - 3,1360 lei la inchiderea de vinerea trecuta. Treptat leul s-a intarit, pe fondul unei usoare presiuni pe vanzare coborand sub pragul de 3,13 lei.
Dolarul a scazut de la 3,743 la 3,2678 lei. De la inceputul anului, moneda americana a pierdut aproape 27 bani, iar in ultimele 12 luni circa 60 bani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.