Compania ungara de petrol si gaze naturale MOL a respins luni, in mod formal, propunerea grupului austriac OMV de a discuta o posibila fuziune, firma ungara anuntand fixarea unor planuri de investitii pe termen lung si majorarea dividendului, potrivit Reuters, citat de Mediafax.
OMV a surprins analistii luna trecuta, cand si-a majorat participatia la MOL, de la 10% la 18,6%, si a aratat ca vrea sa discute posibilitatea de a fuziona cu grupul ungar.
MOL a respins incercarea de apropiere prin rascumpararea de pachete de actiuni si prin depozitarea actiunilor sale la banci ungare, ceea ce i-a conferit controlul asupra a mai mult de o treime din actiuni, miscare criticata de catre reprezentantii companiei OMV. MOL controleaza, in mod direct si indirect, peste o treime din capitalul propriu.
"Consiliul de conducere al MOL nu apreciaza ca o abordare si o alianta cu OMV reprezinta o propunere de valoare atractiva pentru MOL", a aratat firma, intr-un comunicat transmis luni Bursei de Valori din Budapesta. MOL a rascumparat 10,6 milioane de actiuni, dupa 22 iunie, pentru suma de 1,6 miliarde de dolari, potrivit unui alt comunicat al companiei.
Grupul ungar estimeaza ca va investi 5,3 miliarde de dolari, in perioada 2007-2010, pentru dezvoltarea operatiunilor existente, si anticipeaza ca profitul inainte de impozite, dobanzi, amortizari si deprecieri va avansa cu 6,5% anual, in perioada 2006-2011.
Compania ungara a anuntat si majorarea ratei de plata a dividendului cu 40% si va incerca sa obtina autorizatia actionarilor pentru anularea actiunilor tezaurizate.
MOL a fost criticata de investitori pentru distribuirea unor dividende totale de numai 50 miliarde de forinti (277,4 milioane de dolari) pentru anul 2006, in conditiile in care profitul net s-a plasat la 329,5 miliarde de forinti, raportul fiind de 15%.