Dupa un sir consecutiv de patru taieri ale dobanzii de politica monetara, care a fost adusa de la 8,75% in februarie, la 7% luna trecuta, se inmultesc semnele ca banca centrala ar putea sa opereze o noua reducere pentru a infrana si mai mult aprecierea spectaculoasa a monedei nationale, care a castigat fata de sfarsitul anului trecut peste 8% fata de euro si 13,2% comparativ cu euro.
Aceste semnale au aparut de circa doua saptamani, dupa ce la licitatiile pe care le organizeaza pentru a steriliza excesul de lichiditate din piata dobanzile au scazut spectaculos. La licitatia organizata de banca centrala in 9 iulie au fost atrase depozite in valoare de un miliard de lei cu scadenta la doua saptamani, la dobanzi medii de 6,66% si maxime de 6,75%. Scaderea dobanzilor a fost mult mai spectaculoasa la licitatia de ieri, cand BNR a atras de la bancile comerciale 3 miliarde lei in depozite la doua saptamani, rata medie a randamentului coborand la 5,31%. In ceea ce priveste licitatia lunara prin care erau plasate certificate de depozit cu scadenta la trei luni, BNR a respins saptamana trecuta toate ofertele bancilor, in conditiile in care interesul acestora a fost scazut, iar dobanzile cerute au depasit nivelul ratei de politica monetara. Valoarea initiala a emisiunii de CD-uri a fost de 1,6 miliarde de lei, in timp ce ofertele bancilor au fost de numai 1,38 miliarde de lei.
Lichiditatea din piata monetara continua sa fie una ridicata, ieri dobanzile la o zi fiind la 1 - 3%, nivel care se mentine constant de joia trecuta. Identica a fost situatia si in cazul dobanzilor interbancare la o saptamana, care erau cuprinse ieri intre 2 si 5%. Dobanzile ar urma sa creasca, in opinia dealerilor, spre nivelul celei de politica monetara a BNR in momentul in care va debuta perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii si dupa platile la buget ale companiilor.
BNR pare sa fi dat un semnal pietei ca este pregatita sa a€˛taie" inca un sfert de punct procentual din dobanda de politica monetara. O noua scadere a dobanzii, datorata aprecierii puternice a leului, era luata in calcul de bancheri de ceva mai multa vreme, ei avand in vedere lipsa de reactie in piata valutara a BNR. Cu o dobanda ridicata, moneda romaneasca ofera in continuare una dintre cele mai bune oportunitati de investitie, intre monedele tarilor din zona, considerate economii emergente.
Daca banca centrala pare decisa sa continue reducerea dobanzii de politica monetara, in schimb randamentele acordate de Ministerul Economiei si Finantelor pentru titlurile de stat vandute nu inregistreaza scaderi semnificative. Miercurea trecuta, Trezoreria a plasat certificate cu scadenta la sase luni, la un randament mediu de 6,83%. Valoarea initiala a emisiunii a fost de 500 milioane lei, iar ofertele bancilor au totalizat 1.050,4 milioane lei.
Finantele au programat, pentru cel de al treilea trimestru al acestui an, sase emisiuni de obligatiuni de tip benchmark cu scadente la trei si 10 ani, in valoare totala de 1,2 miliarde lei (383 milioane euro), si sase emisiuni de certificate de trezorerie cu scadente la sase si 12 luni, in valoare totala de 1,4 miliarde lei (447 milioane euro).