Romania a obtinut aprobarea Comisiei Europeane pentru cinci din cele sapte programe operationale, si s-a plasat pe locul doi, dupa Austria, ca numar de programe care au primit acceptul, a declarat secretarul de stat in MEF, Sebastian Vladescu, citat
Romania a obtinut aprobarea Comisiei Europeane pentru cinci din cele sapte programe operationale, si s-a plasat pe locul doi, dupa Austria, ca numar de programe care au primit acceptul, a declarat secretarul de stat in MEF, Sebastian Vladescu, citat de Mediafax.
"Aceste programe cumuleaza alocari de fonduri de la UE de aproape 16 mld. euro, din cele 19,3 mld. euro cat reprezinta fondurile totale pe care Romania le va putea atrage din fondurile structurale si de coeziune. Cele doua programe ramase in procedura de aprobare vor primi avizul Comisiei Europene in luna septembrie", a spus Vladescu.
Comisarul european pentru Politica Regionala, Danuta Hübner, a declarat, la Sibiu, ca Guvernul si cele opt regiuni ale Romaniei nu trebuie criticate in primul an de la lansarea Programului Operational Regional, pentru ca banii care sunt pusi in joc de UE vor fi absorbiti in anii urmatori.
"Nu criticati Guvernul si regiunile in primul an. Sunt perioade in care nu poti face plati. Nu ai cum sa finalizezi un proiect intr-un an de zile. Faptul ca POR s-a lansat abia in iulie nu inseamna ca banii pentru acest an se pierd. In perioada 2004 - 2006 nu s-a pierdut niciun euro. Noi socotim fondurile prin banii care ies din bugetul UE si sunt proiecte din 2004 - 2006 care se vor finaliza in 2008. Pentru acest an se vor face plati pana la finalul anului 2008", a declarat Hübner. Potrivit sursei citate, gradul de absorbtie in tarile care au aderat la UE inainte Romaniei este cuprins intre 40-80%. "In Romania, aveti experienta preaderarii si ati investit mult. Urmatorii ani sunt importanti, dar nu sunt motive sa credem ca absorbtia va fi lenta in Romania", a mai spus comisarul european.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.