Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a declarat, sambata, la Alba Iulia, ca Ford Europa a facut o oferta tehnica mai "generoasa" pentru societatea Automobile Craiova decat criteriile impuse in caie
Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a declarat, sambata, la Alba Iulia, ca Ford Europa a facut o oferta tehnica mai "generoasa" pentru societatea Automobile Craiova decat criteriile impuse in caietul de sarcini de catre statul roman.
"Aceasta ne duce la premisele nu numai ale unei privatizari de succes, ci si ale unei constructii industriale de mare anvergura in Craiova si crearea celui de-al doilea mare producator de autoturisme din Romania. Nu pot sa va spun foarte multe date pentru ca cei de la Ford ne-au cerut confidentialitate pana luni", a mai spus Teodor Atanasiu. Presedintele Ford Europa, John Fleming, va prezenta astazi Comisiei de privatizare a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului oferta tehnica imbunatatita pentru preluarea uzinei Automobile Craiova. Afirmatia apartine unor oficiali ai AVAS, potrivit carora angajamentele firmei Ford pentru fabrica de la Craiova dupa 2011 vor fi cresterea productiei pana la 300.000 de autovehicule/an, 300.000 de motoare de autovehicule concept nou/an si investitii directe de 675 mil. euro.
Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, a precizat, citat de Mediafax, ca toate aceste proiecte ale Ford vor determina "cheltuieli directe in Romania de peste 1 mld. euro". "Compania Ford este de acord sa ajunga la un grad de integrare de 60% si la fabrica de la Craiova se va dubla numarul angajatilor, pana la 7.000-9.000", a declarat Voicu.
Oferta depusa de Ford Motor Company, singurul ofertant pentru Automobile Craiova, a fost deschisa vinerea trecuta. Aceasta continea scrisoarea de garantie depusa de ABM Amro, procura, situatia financiara, documente care atesta identitatea firmei, declaratie conform careia societatea nu se afla in situatie de faliment, dovada de achizitie a dosarului de prezentare, acordul de confidentialitate, declaratie privind legitimitatea fondurilor, declaratia de compatibilitate si altele.
"Oferta financiara va fi deschisa doar dupa ce grupul american va prezenta oferta imbunatatita atat din punct de vedere tehnic, cat si financiar", mentiona Sebastian Vladescu, presedintele Comisiei de privatizare. AVAS a anuntat luni ca a solicitat companiei americane sa completeze documentele de precalificare, deschiderea negocierilor si a ofertei tehnice, programata initial pentru aceeasi zi, fiind amanata.
Automobile Craiova controleaza 49% din fabrica Daewoo Craiova, restul titlurilor fiind detinute chiar de uzina.
Daewoo Automobile a rascumparat anul trecut actiunile detinute de compania sud-coreeana Daewoo Motor la uzina de automobile, pentru 60 milioane de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.