Presedintele rus Vladimir Putin a semnat decretul de suspendare a participarii Rusiei la Tratatul pentru Fortele Conventionale in Europa, relateaza Reuters. Rusia amenintase cu retragerea din tratat, acuzand Occidentul ca nu a reusit sa ratifice ver
Presedintele rus Vladimir Putin a semnat decretul de suspendare a participarii Rusiei la Tratatul pentru Fortele Conventionale in Europa, relateaza Reuters. Rusia amenintase cu retragerea din tratat, acuzand Occidentul ca nu a reusit sa ratifice versiunea semnata in 1999, care ia in calcul situatia de dupa Razboiul Rece. Discutiile de luna trecuta cu NATO s-au incheiat fara progrese. Un purtator de cuvant al NATO a declarat sambata, in legatura cu suspendarea participarii Rusiei la tratat:"Daca se confirma, secretarul general regreta extrem de mult aceasta decizie. Aliatii considera acest tratat un element foarte important in securitatea Europei". O sursa majora a divergentelor este insistenta NATO de a pastra intelegerile care interzic concentrarea mare de forte si echipamente langa anumite granite. Rusia nu este de acord, pentru ca astfel se limiteaza miscarile trupelor ruse in teritoriul tarii, in conditiile in care Moscova spune ca zonele sale de granita au devenit mai instabile de la destramarea URSS in 1991 .

Relatii tensionate cu lumea occidentala
Suspendarea participarii Rusiei la CFE intervine in conditiile deteriorarii relatiilor cu Occidentul."Amenintaril Rusiei s-au materializat si nu exclud posibilitatea sa urmeze alti pasi", a declarat Evgheni Volk, directorul Heritage Foundation."Daca nu se ajunge la un acord cu Statele Unite pe tema scutului antiracheta, Rusia ar putea pune in practica amenintarile de redesfasurare a rachetelor - ceva ce am vazut in anii'70", a subliniat el.

Un purtator de cuvant al Inaltului reprezentant UE pentru Politica externa a spus ca Uniunea regreta decizia Rusiei. Marea Britanie a numit CFE o baza a securitatii europene, iar viceministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, a calificat hotararea drept debusolanta."Poate ca este un pretext, unul care are legatura cu planurile de amplasare in Polonia si Cehia a elementelor scutului american antiracheta", a spus el."De asemenea, ar putea avea legatura cu chestiuni de ordin intern, un mod de a se arata forta Rusiei inainte de campania pentru alegerile prezidentiale", a subliniat oficialul.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.