Comisia parlamentara pentru elaborarea codului electoral a aprobat ieri introducerea sistemului de vot mixt cu compensare si a respins propunerea PSD de introducere a sistemului de vot uninominal majoritar (castigatorul ia totul).
Sistemul de vot mixt cu compensare a fost votat favorabil de catre 10 membri ai comisiei, respectiv reprezentantii PNL, PD, PRM, UDMR si minoritatile, impotriva exprimandu-se 2 voturi, ale social-democratilor.
Presedintele comisiei, liberalul Mihai Voicu, a aratat ca este vorba despre "un vot de principiu", ulterior urmand a se stabili ce tip de compensare se va alege pentru acest sistem mixt de vot.
Sistemul mixt cu compensare a fost adoptat dupa ce, initial, reprezentantul PSD Anghel Stanciu a prezentat membrilor comisiei sistemul de vot uninominal majoritar, in concordanta cu un proiect de lege al social-democratilor din 2005 si pe care l-a numit "singurul care corespunde real ideii de vot uninominal". Deputatul PSD, Victor Ponta, a declarat, la randul sau, ca, daca propunerea PSD de introducere a sistemului de vot majoritar va fi respinsa la vot, social-democratii nu vor bloca activitatea in comisie si se va putea supune la vot o alta varianta de scrutin, respectiv cea mixta.
In urma supunerii la vot, sistemul de vot majoritar sustinut de PSD a fost respins cu 3 voturi "pentru", 6 "impotriva"si o abtinere. Sistemul mixt votat in comisie inseamna alegerea a 50% dintre parlamentari in sistem majoritar uninominal, iar a celorlalti prin sistem proportional, fiind prezent in initiativa legislativa a Asociatiei ProDemocratia. Sistemul majoritar sustinut de PSD se bazeaza pe principiul "castigatorul ia tot", prin faptul ca unei circumscriptii ii revine un singur mandat si acesta este castigat de candidatul care primeste cel mai mare numar de voturi. Presedintele Comisiei de cod electoral, liberalul Mihai Voicu, a declarat la finalul sedintei ca la urmatoarea reunire a comisiei, a€˛printr-un singur vot, se poate transa practic viitoarea lege electorala".
Mihai Voicu a declarat ca, in aceasta faza, Comisia pentru elaborarea codului electoral a stabilit doua lucruri importante, si anume faptul ca se respecta, in cadrul legii, cele doua principii, acela de vot uninominal si acela al unei finalitati proportionale.
El a explicat si caracteristicile sistemului mixt prin compensare, votat de membrii comisiei in cadrul sedintei, in detrimentul celui majoritar, precizand ca a€˛este sistemul care respecta cele doua principii, acela de a exista vot uninominal in circumscriptii uninominale, dar rezultatul final sa nu distorsioneze vointa cetatenilor, si sa existe o proportie intre voturile exprimate si primite de fiecare partid si numarul de parlamentari pe care partidul le are".