Sotiris Bletsas, presedintele Societatii Culturale Aromane din Grecia a castigat procesul impotriva lui Dimitris Rizos, detinatorul cotidianului aripii drepte nationaliste, „Adesmeftos Typos”, transmite Timoc Press. Curtea a decis ca ter
Sotiris Bletsas, presedintele Societatii Culturale Aromane din Grecia a castigat procesul impotriva lui Dimitris Rizos, detinatorul cotidianului aripii drepte nationaliste, „Adesmeftos Typos”, transmite Timoc Press. Curtea a decis ca termenii “Skopjanist” si „mic agent”, pe care ziarul i-a folosit ca sa il descrie pe Bletsas si actiunile sale de promovare a comunitatii aromane(romane n.r.) din Grecia, erau ambele tendentioase si jignitoare. Rizos trebuie sa plateasca acum 10.000 euro despagubiri, in timp ce ziarul va publica un articol in care isi va cere scuze in acelasi loc in care fusese plasat articolul controversat.

„Nu consider ca aceasta este o victorie sau orice altceva similar”, a declarat Bletsas pentru Eurolang putin dupa conflictul curtii. „Sa speram ca aceste decizii vor preveni macar ca acesti asa-zisi jurnalisti sa jigneasca si sa defaimeze constant minoritatile din Grecia”, a conchis el. Bletsas, care este o figura bine cunoscuta intre activistii limbilor putin-raspandite din Europa, a fost implicat intr-un proces continuu incepand cu 1995. Apoi a fost arestat doar pentru ca dostribuia fluturasi scrisi in cele 6 limbi cel mai putin raspandite in Grecia (aromana, macedoniana, turca, pomak, arvanite si romani). La inceput, el a fost condamnat la 15 luni inchisoare, dar a fost achitat de Curtea de Apel, si apoi a tot continuat sa castige toate celelalte cazuri impotriva parlamentarilor care l-au acuzat la inceput, si impotriva a numeroase ziare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.