20 dintre fostii proprietari abuziv deposedati de regimul comunist au primit ieri actiuni la Transelectrica, care echivaleaza cu valoarea de piata evaluata a bunurilor confiscate. Valoarea unei actiuni data drept despagubire a fost evaluata pe baza u

20 dintre fostii proprietari abuziv deposedati de regimul comunist au primit ieri actiuni la Transelectrica, care echivaleaza cu valoarea de piata evaluata a bunurilor confiscate. Valoarea unei actiuni data drept despagubire a fost evaluata pe baza unui cos al evolutiei pe ultimele sase luni a valorii unui titlu Transelectrica.
"Aceasta valoare a fost stabilita in jur de 31 de lei pe actiune, iar acum o actiune valoreaza pe piata circa 48 de lei. Astfel, persoanele indreptatite la despagubire primesc cu aproape 60% mai mult decat aveau dreptul", a spus Vosganian. "Este pentru prima oara cand piata de capital este folosita pentru a despagubi persoanele care au fost victime ale regimului comunist. A despagubi o victima face cat o suta de pagini de raport de condamnare a comunismului", a mai spus Vosganian.

Noii actionari nu vor plati impozite

De retinut este faptul ca noii actionari ai Transelectrica vor fi scutiti de orice fel de impozit.
"Nu vor plati niciun fel de impozit, nici la convertirea titlurilor in actiuni si nici la tranzactionarea acestora pe piata", a declarat ministrul Economiei si Finantelor.
Peste 80% dintre persoanele ale caror imobile au fost confiscate in perioada comunista au acceptat propunerea Finantelor de a primi actiuni Transelectrica. Volumul total al solicitarilor este de trei milioane lei, insemnand 4% din capitalul social al companiei, iar numarul celor care au subscris este de 700 de persoane, la o cota disponibila de 5% din capitalul social al Transelectrica. Valoarea nominala a titlurilor este de 29,9 milioane lei, iar valoarea de piata este de peste 140 milioane lei, conform celor mai recente cotatii ale titlurilor Transelectrica la Bursa de Valori Bucuresti. "Sa speram ca aceste persoane care vor deveni actionari la Transelectrica nu se vor limita doar la vinderea acestor titluri", a declarat Stere Farmache, director BVB.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.