Ministerul Transporturilor a lansat in dezbatere publica un nou proiect de modificare a Hotararii de Guvern nr.1546/2006 privind declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privata situate pe amplasamentul lucrarii de utilitate publica "Constructia autostrazii Bucuresti -Brasov, tronsonul Bucuresti - Ploiesti, pe teritoriul localitatilor Moara Vlasiei, Snagov, Gruiu, Balta Doamnei, Gherghita, Draganesti, Rafov, Dumbrava, Berceni, Barcanesti si Ploiesti". Masura este datorata faptului ca au aparut noi pozitii in tabelul cu imobilele proprietate privata existenta initial. Potrivit ministerului, neincluderea in hotararea initiala a acestor noi pozitii a fost motivata de urmatoarele situatii: la data promovarii Hotararii Guvernului nr. 1546/2006 privind declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privata situate pe amplasamentul lucrarii de utilitate publica ,,Constructia autostrazii Bucuresti - Brasov, tronsonul Bucuresti - Ploiesti, pe teritoriul localitatilor Moara Vlasiei, Snagov, Gruiu, Balta Doamnei, Gherghita, Draganesti, Rafov, Dumbrava, Berceni, Barcanesti si Ploiesti" existau intocmite documentatii cadastrale doar pentru proprietarii ce au facut obiectul anexei initiale la actul normativ, existenta documentatiei avizate de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara fiind conditia principala pentru a se putea promova proiectul de act normativ. Totodata, pentru noile pozitii aparute ulterior promovarii hotararii initiale nu se puteau intocmi documentatiile cadastrale la acea data, intrucat situatia juridica a terenurilor detinute de proprietari era incerta, neexistand date despre acestia. Potrivit initiativei, suprafata de teren ce urmeaza a fi expropriata se completeaza cu suprafata de teren de 414.227,70 mp. De mentionat ca aceasta suprafata se incadreaza in planul cu amplasamentul lucrarii aprobat prin hotararea initiala.
Ministerul estimeaza ca suma este de 9.709,13 mii lei pentru un numar de 345 de imobile, aceasta suma fiind stabilita pe baza rapoartelor de expertiza intocmite de catre experti autorizati. Aceasta suma urmeaza a fi alocata prin suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor conform Hotararii Guvernului nr. 571/2007 privind aprobarea repartizarii sumei de 335.275 lei din Fondul national de dezvoltare pentru finantarea unor proiecte de investitii in infrastructura de transport pentru anul 2007.

Exproprieri pe banda rulanta

Constructia si refacerea infrastructurii rutiere au obligat Executivul sa emita acte normative pe banda. Guvernul a aprobat suplimentarea sumei prevazute ca justa despagubire pentru imobilele proprietate privata ce constituie amplasamentul lucrarii "Fluidizare trafic DN 1 km 11+938 - 17+165 sector Baneasa - Otopeni" din cadrul etapei a II-a de reabilitare a drumurilor nationale cu suma global estimata de 166 mii lei alocata prin bugetul Ministerului Transporturilor, in limita prevederilor legale.
Si pentru imobilele proprietate privata ce constituie amplasamentul lucrarii de utilitate publica a€˛Varianta de ocolire Lugoj" s-a convenit ca suma global estimata sa fie de 11.585 mii lei, alocata prin bugetul Ministerului Transporturilor in limita prevederilor legale. Inca 298 de mii de lei se atribuie pentru exproprierea de imobile situate pe amplasamentul suplimentar al lucrarii a€˛Varianta ocolitoare a municipiului Pitesti".
S-a mai aprobat suplimentarea sumei prevazute ca justa despagubire pentru imobilele proprietate privata situate pe amplasamentul lucrarii "Sectiunea 4 Drajna - Fetesti" si "Sectiunea 5 Fetesti - Cernavoda" din cadrul obiectivului de investitie "Autostrada Bucuresti- Cernavoda" pe teritoriul localitatii Fetesti din judetul Ialomita si al localitatilor Borcea, Dragalina, Perisoru si Stefan cel Mare din judetul Calarasi, cu suma global estimata de 36 mii lei alocata din contributia Guvernului Romaniei la Memorandumul de finantare convenit intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana privind asistenta financiara nerambursabila acordata prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Predare. La aproximativ 6,3 milioane lei sunt estimate despagubirile pentru constructiile de pe santierul "Fluidizare trafic pe DN 1 km 8+100- km 17+100 si Centura rutiera in zona de nord a Municipiului Bucuresti - obiect 7 - Completarea Centurii Rutiere a Municipiului Bucuresti prin constructia sectorului cuprins intre DN 7 si DN 1A".
In aceeasi zi s-a aprobat ca justa despagubire pentru imobilele proprietate privata ce constituie amplasamentul lucrarii de utilitate publica "Sporirea capacitatii de circulatie pe Centura Ploiesti Vest km 0+000 - km 12+850" suma de 2.842 mii lei alocata din bugetul Ministerului Transporturilor, in limita prevederilor legale.