Aprecierea puternica a leului din ultima luna a exercitat o presiune de calmare a inflatiei pana la un nivel maxim de 0,2%, compensand in acest fel eventualele majorari de preturi pentru alimente sau de tarife ale serviciilor, potrivit analistilor pi

Aprecierea puternica a leului din ultima luna a exercitat o presiune de calmare a inflatiei pana la un nivel maxim de 0,2%, compensand in acest fel eventualele majorari de preturi pentru alimente sau de tarife ale serviciilor, potrivit analistilor pietei financiare. Totodata, acestia nu exclud faptul ca o crestere puternica a monedei nationale in raport cu euro ar putea duce chiar la deflatie.

Craciun: Cred ca inflatia din iunie va fi foarte mica, avand in vedere aprecierea leului

Economistul sef al ABN Amro, Radu Craciun, si-a revizuit in scadere estimarile privind nivelul inflatiei la sfarsitul acestui an, pana la 4,00%, si a mentionat ca si-a schimbat asteptarile "pentru ca leul s-a apreciat destul de puternic".
"Cred ca inflatia din iunie va fi foarte mica, avand in vedere aprecierea leului care va avea, probabil, un impact foarte puternic in special asupra preturilor calculate in functie de cursul de schimb, cum sunt cele din telecomunicatii", a declarat economistul sef al ABN Amro Bank. Craciun a estimat ca preturile din iunie au crescut cu 0,2% fata de luna anterioara, respectiv cu 3,86% fata de iunie 2006.
De asemenea, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, a declarat pentru NewsIn ca pentru luna iunie se asteapta "la o inflatie de 0%, daca nu chiar o deflatie de -0,1% fata de luna precedenta, iar unul dintre motive este ca dintre preturile administrate au crescut doar cele de la transportul feroviar, care au o pondere mica in indicele preturilor de consum". Totodata, un alt motiv ar fi aprecierea foarte puternica a leului, care ar trebui sa influenteze foarte mult evolutia inflatiei, precum si scaderea preturilor la legume si fructe.
Dumitru se asteapta la o inflatie anuala in luna iunie de 3,60%, iar pentru sfarsitul anului si-a mentinut previziunea de 4,00%.

Presiunile de accelerare a inflatiei sunt un efect al secetei

Economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu, este de parere ca inflatia lunara din iunie este de 0,15%, iar fata de luna iunie a anului trecut de 3,80%. "Presiunile de temperare a inflatiei in luna iunie ar trebui sa vina de la aprecierea leului din acea perioada, in vreme ce presiunile de accelerare a inflatiei sunt un efect al secetei", a declarat Citu.
Analistul Credit Europe Bank, Melania Hancila, se asteapta la o inflatie lunara de 0,2% si la una anuala de 3,9% in iunie. "Preturile volatile, cum sunt cele la fructe si legume, ar putea inregistra o crestere usoara, spre deosebire de preturile la servicii", a spus Hancila. Totodata, analistul Credit Europe Bank a adaugat ca nu se asteapta la o accentuare semnificativa a inflatiei, avand in vedere faptul ca preturile administrate nu au inregistrat majorari semnificative.
Hancila crede, insa, ca inflatia ar putea sa isi accelereze ritmul in al treilea trimestru, pentru ca la finalul anului sa ajunga la 4,3-4,5%, pe fondul avansului inregistrat de salarii, a preturilor administrate si a secetei care va duce la o scumpire a pretului la fructe si la legume.

Deficitul de cont curent va duce la cresterea inflatiei

"Pana la sfarsitul anului, inflatia s-ar putea reduce la 4,2-4,3%, deoarece in partea a doua a anului cred ca vom asista la o majorare a preturilor administrate sau a salariilor si pensiilor", a spus vicepresedintele Chartered Financial Analyst (CFA), Dragos Cabat. Un alt factor care va conduce la accelerarea inflatiei va fi deficitul de cont curent, a adaugat Cabat.
In mai, inflatia a fost de 0,64%, iar cea anuala a urcat la 3,81%, de la 3,77% la finalul lunii aprilie, potrivit Institutului National de Statistica. Datele privind inflatia pentru luna iunie 2007 vor fi publicate de INS astazi. Cursul afisat de Banca Nationala a Romaniei descrie o apreciere a leului fata de moneda europeana cu 4,23 % in iunie, comparativ cu luna mai.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.