Mentinerea actualului sistem de invatamant, ineficient, nerelevant, inechitabil si de slaba calitate, pune in pericol competitivitatea si prosperitatea tarii, se arata in raportul Comisiei prezidentiale pentru invatamant.
Comisia prezidentiala pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniile educatiei si cercetarii, condusa de fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea, a incheiat redactarea raportului intitulat "Romania educatiei, Romania cercetarii".
Raportul contine diagnoza si principalele solutii la problemele majore ale sistemului de educatie si cercetare din Romania.
Solutiile propuse de autori presupun o noua organizare a ciclurilor de invatamant, transformarea educatiei timpurii in bun public, implementarea unei programe scolare flexibile si centrate pe competentele necesare dezvoltarii personale si economiei cunoasterii, accelerarea descentralizarii si repozitionarea scolii in comunitate, reforma politicilor de resurse umane. Implementarea acestor solutii nu reclama cheltuieli suplimentare alocatiilor bugetare preconizate (minimum 6% din PIB), ci utilizarea lor si a fondurilor europene cu maxima eficienta, se mentioneaza in raport.
Actiunile legislative, elaborarea unor programe sectoriale, asumarea responsabilitatilor si a calendarului de realizare a acestor masuri se pot face de indata ce marile optiuni au fost acceptate, potrivit autorilor.
Comisia face un apel catre toti factorii responsabili ca, in baza unor discutii rationale, sa ajunga la un acord fundamental, un adevarat pact national pentru educatie si cercetare, se arata in incheierea raportului.
Concluziile raportului Comisiei prezidentiale vor fi dezbatute public, in prezenta presedintelui Traian Basescu, pe 12 iulie, la ora 15.00, la Palatul Cotroceni.