Dupa o serie de discutii intre reprezentantii statului roman si membri ai fundatiei OLPC (One Laptop per Child), condusa de profesorul N. Negroponte, partea romana a propus programe-pilot pentru a testa capabilitatile "laptopului saracilor" in sistem
Dupa o serie de discutii intre reprezentantii statului roman si membri ai fundatiei OLPC (One Laptop per Child), condusa de profesorul N. Negroponte, partea romana a propus programe-pilot pentru a testa capabilitatile "laptopului saracilor" in sistemul educational.     In luna martie a acestui an, eminentul profesor de la Massachusetts Institute of Technology Nicholas Negroponte a facut o vizita la Bucuresti pentru a-i expune proiectul OLPC premierului Tariceanu. Ministrul Comunicatiilor, Z. Nagy, si V. Pambuccian, presedintele comisiei IT&C a Camerei Deputatilor, s-au opus proiectului lui Negroponte, considerandu-l nepotrivit pentru Romania. La data de 5 iunie a avut loc o noua intalnire intre oficiali romani si membri ai OLPC. Aceasta intalnire a fost urmata de o alta, la data de 28 iunie, la care au participat reprezentanti ai Ministerului Educatiei, ai Guvernului si ai Politehnicii Bucuresti. Ca urmare a acestor ultime discutii, proiectul-pilot se va desfasura in doua etape: pe de o parte, in cadrul Universitatii Politehnice, pe de alta parte, in cadrul unitatilor scolare din mai multe judete ce vor fi desemnate de minister, a declarat pentru Jurnalul National Daniel Tomoni, consilier Relatii Publice in Ministerul Educatiei.     SIMULARE. In cadrul Politehnicii din Bucuresti s-a propus simularea activitatii dintr-o scoala prin crearea unei retele formate din laptop-uri deservite de un server. Pe server se va instala software-ul educational existent in acest moment in scolile din Romania (cursurile AEL), precum si softul oferit de MIT pentru managementul unei retele de calculatoare la nivel de scoala. Lucrurile nu se opresc aici. Realizarea acestui proiect necesita si implicarea Institutului de Stiinte ale Educatiei, care va analiza rapoartele venite din unitatile scolare cuprinse in programul-pilot si va face propuneri pentru completarea continutului existent.     Tehnic In momentul de fata, in Romania exista 11 laptopuri X0, ne-a declarat Diana Cionoiu, manager al unei firme de software, persoana care pune acum pe picioare un ONG care sa promoveze OLPC-ul in Romania. Laptopul (costa acum 176 $) are un procesor AMD Geode LX-700 la 433 Mhz (L1 Cache 64 KB, L2 Cache 128 KB) SDRAM la 256 MB, memorie flash de 1 GB (poate fi extinsa, atasare prin USB). Durata de viata a acumulatorilor este intre 1 si 12 ore. Displayul poate fi folosit si in varianta alb-negru. Sistemul de operare este Fedora Linux, are camera video, placa de retea wireless, tastatura laptopului este dintr-un cauciuc care rezista la apa si la "mizerii", plasticul de 2 mm care inconjoara laptopul il face rezistent la socuri fizice. Chipsetul wireless asigura functionarea unei retele mesh.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.