Premierul Tariceanu s-a intalnit ieri cu reprezentantii pensionarilor carora le-a promis ca valoarea punctului de pensie va ajunge in 2009 la 45% din salariul mediu brut pe economie. Legea pensiilor a ajuns pe masa Administratiei Prezidentiale urmand
Premierul Tariceanu s-a intalnit ieri cu reprezentantii pensionarilor carora le-a promis ca valoarea punctului de pensie va ajunge in 2009 la 45% din salariul mediu brut pe economie. Legea pensiilor a ajuns pe masa Administratiei Prezidentiale urmand a fi promulgata in termen de 20 de zile. Seful statului a anuntat ca nu o va promulga daca Executivul nu va preciza clar sursele de finantare. (M.T.)
Legea privin majorarea pensiilor a ajuns ieri la Presedintie, pentru promulgare, seful statului anuntand, in urma cu cateva zile, ca va cere imediat Guvernului prezentarea resurselor financiare pentru aplicarea acestei legi. Conform articolului 77 din Constitutie, promulgarea legii se face in termen de cel mult 20 de zile de la primire. Inainte de promulgare, presedintele poate cere Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii. Adoptat in ultima zi a sesiunii parlamentare, proiectul de lege privind majorarea pensiilor, initiat de PSD, stabileste cresterea punctului de pensie la 37,5% de la 1 ianuarie 2008 si la 45% de la 1 ianuarie 2009. Legea a fost parafata dupa negocieri PNL-PSD si dupa ce pesedistii au amenintat cu initierea unei motiuni de cenzura. Aceasta lege a provocat o noua disputa intre presedintele Basescu si premierul Tariceanu. Basescu a declarat, miercuri, ca, in momentul in care legea va sosi la Presedintie, va cere imediat Guvernului o prezentare clara a resurselor financiare cu care vor fi crescute pensiile, cel putin pe termen mediu. El a explicat ca va face acest gest pentru a avea constiinta impacata ca, in momentul in care va promulga legea, nu va contribui la prabusirea fondului de pensii in 2009 sau 2010. Disputa in privinta viabilitatii legii privind cresterea pensiilor continua si in teritoriu. "Prin decizia de nepromulgare a modificarii Legii pensiilor, presedintele Basescu le va demonstra inca odata pensionarilor, daca mai era necesar, ca nu ii pasa cum traiesc si ca si acestia, la fel ca si profesorii pe care dumnealui ii sustine, au dreptul la o viata decenta", a spus ieri, conform Mediafax, deputatul PNL de Suceava Mihai Capra. La randul sau, deputatul PSD Ioan Stan a apreciat ca PSD a propus o majorare " realista" a pensiilor, care poate fi suportata din suma suplimentara la Buget, iar Basescu nu a vazut solutia pentru ca a facut o socoteala similara cu a lui Ghita Pristanda. "Calculul presedintelui Traian Basescu a fost mai ceva decat socotea Ghita Pristanda steagurile", a spus Stan. De cealalta parte, presedintele PLD Timis, Viorel Oancea, a sustinut ca premierul Tariceanu ar trebui sa demisioneze in urma compromisului facut cu PSD in privinta majorarii pensiilor. Tot ieri, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian a mentionat ca, in legatura cu majorarea pensiilor, presedintele ar trebui sa solicite date de la premier, care trebuie sa le aiba la dispozitie de la membrii Cabinetului. "Dar nu cunosc nici o solicitare de la presedinte, dar de la cetateanul Traian Basescu am auzit plangeri prin presa, desi Presedintia nu este un ONG care sa protesteze prin presa", a adaugat Vosganian
Pensionarii sunt multumiti de promisiuni
Reprezentantii pensionarilor sunt multumiti de cresterea veniturilor promisa de Executiv si s-au declarat, ieri, dupa intalnirea cu premierul Calin Popescu Tariceanu, increzatori ca Guvernul are resurse pentru onorarea majorarii pensiilor. "Aceasta crestere este cea mai substantiala de dupa '89, anul viitor urmand ca pensia medie din Romania sa se majoreze de la 396 la 568 de lei, urmand ca in 2009, valoarea punctului de pensie sa ajunga la 45% din salariul mediu brut pe economie", a afirmat presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania, Vasile Cazan. Premierul le-a mai promis celor prezenti la intalnire infiintarea Consiliului Consultativ al Persoanelor Varstnice din Romania, din care sa faca parte reprezentantii tuturor pensionarilor, organism care se va intruni periodic pentru a discuta diferitele probleme cu care se confrunta aceasta categorie de persoane. La intalnirea de vineri a participat si ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care a promis varstnicilor o reducere substantiala la medicamente pentru cei cu pensii sub 400 de lei. Premierul Calin Popescu Tariceanu le-a spus reprezentantilor pensionarilor ca este dezamagit de afirmatiile presedintelui Traian Basescu privind majorarea pensiilor, aratand ca, la putin timp dupa instalarea la Palatul Cotroceni, acesta a promis romanilor ca eliminarea saraciei va fi prioritara. (O.B., C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.