Legislativul rus a autorizat miercuri concernul Gazprom sa-si constituie propriile unitati armate, unul dintre parlamentari afirmand ca masura deschide "cutia Pandorei", care ar putea conduce la crearea unei armate private, transmite Reuters.
Legea, sustinuta de 341 dintre cei 450 de parlamentari din Camera inferioara a Parlamentului de la Moscova, au oferit Gazprom si Transneft o derogare speciala de la prevederile restrictive care reglementeaza afacerile private din domeniul apararii.
Cele doua companii controlate de stat vor putea in premiera sa desfasoare propriile operatiuni armate in locul recurgerii la contractori externi. Unitatile lor armate vor avea acces la mai multe arme, iar in privinta utilizarii armelor ele vor avea un mandat mai larg decat companiile private de securitate.
Compania Gazprom este perceputa de unii analisti ca fiind un stat in stat: are 430.000 de angajati, controleaza mare parte a presei si detine a treia banca din tara.
"Legea aceasta este precum o Cutie a Pandorei", a afirmat Gennadi Gudkov, parlamentar din partea partidului Rusia Dreapta, cu ocazia celei de-a treia si ultime lecturi a legii in Duma. "Gazprom si Transneft propun crearea propriilor lor armate corporatiste."
"Daca trecem legea, vom deveni servitori ai Gazprom si Transneft. Aceste companii par ca urmaresc sintagma (...) ce este bun pentru ei este bun si pentru Rusia", a precizat el. Sustinatorii legii au declarat ca masura a fost necesara pentru imbunatatirea protectiei conductelor de petrol si gaz de atacurile militantilor.