Salariul mediu nominal net a scazut in luna mai cu 1,5% fata de luna anterioara, la 1.012 lei, intrucat in aprilie au fost acordate prime de Paste, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
Comparativ cu luna mai a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 21,5%, iar indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere cu 17%, se arata intr-un comunicat al INS.
Salariul brut a scazut cu 1,9%, la 1.361 lei. In termeni reali (excluzand influenta inflatiei), salariul mediu net a scazut cu 2,1% in luna mai.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3.746 lei), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (594 lei).
Comparativ cu luna octombrie 1990, avansul real al salariului a fost de 5,8%, cu 2,2 puncte procentuale, mai mic fata de cel inregistrat in luna aprilie 2007. Scaderile din luna mai au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (de Pasti si de vacanta) in luna precedenta si de productia mai redusa. Reducerea a fost de 25,6% in transporturi pe apa, si de peste 10% in activitati ca extractia hidrocarburilor si servicii anexe, fabricarea celulozei, a hartiei si a produselor din hartie, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou. De asemenea, au fost diminuate cu 5% pana la 10% salariile din edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, informatica si cercetare-dezvoltare, silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe, captarea, tratarea si distributia apei, industria miniera, activitati anexe si auxiliare de transport, activitati ale agentiilor de turism, posta si telecomunicatii, transporturi terestre, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, ceasornicarie, industria altor mijloacelor de transport, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii.
Reduceri intre 2% si 5% au avut loc in fabricarea substantelor si a produselor chimice, industria mijloacelor de transport rutier, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, comert, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, hoteluri si restaurante, activitati de asigurari si ale caselor de pensii, industria de masini si aparate electrice, eliminarea deseurilor si a apelor uzate, asanare, salubritate si activitati similare, constructii. Au existat si cresteri ale salariilor in unele domenii, in care au fost acordate prime in mai, au fost negociate salarii sau a crescut productia. Astfel, au urcat salariile cu 24,8% in activitatile de intermedieri financiare, respectiv cu 24,4% in activitatile de posta si curier, cu 14,2% in industria metalurgica si cu 2% pana la 6% in fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de imbracaminte, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, tabacirea si finisarea pieilor, industria de masini si echipamente, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa.