BNR nu va mai reduce dobanda de politica monetara pana la sfarsitul acestui an, deoarece se teme ca inflatia se va accentua in a doua jumatate a lui 2007, se arata intr-un raport al Unicredit publicat ieri. Astfel, analistii Unicredit estimeaza ca inflatia va urca in a doua jumatate a acestui an pana la aproximativ 4,4% in luna decembrie. Banca se asteapta ca inflatia sa fie mai mare decat cea prognozata de BNR, care a fost revizuita in scadere in mai, de la 4,6% la 3,7%, dar sa se incadreze in tinta bancii centrale cuprinsa in intervalul 3-5%.
Cauzele principale ale urcarii inflatiei din a doua parte a acestui an vor fi cererea mare de consum, alimentata de cresterea salariilor si de relaxarea politicii fiscale, care s-a concretizat intr-o crestere a cheltuielilor publice cu 9,4% in primul trimestru al anului fata de acelasi interval din 2006.
BNR este "ajutata" in lupta cu inflatia si de aprecierea leului, care a contribuit la temperarea preturilor in primele luni ale acestui an si la asteptari pozitive privind evolutia viitoare a inflatiei. "Leul ramane tare, dupa ce s-a apreciat cu aproximativ 5% fata de euro de la inceputul acestui an, si sustine astfel asteptarile de reducere a inflatiei", mai spun analistii grupului bancar italian.