Factoringul este un domeniu mai putin mediatizat de catre banci. In plus, nu toate ofera servicii de factoring. Si asta datorita faptului ca preluarea riscului de neplata, deci finantarea creantelor, nu este la fel de profitabila ca un simplu credit

Factoringul este un domeniu mai putin mediatizat de catre banci. In plus, nu toate ofera servicii de factoring. Si asta datorita faptului ca preluarea riscului de neplata, deci finantarea creantelor, nu este la fel de profitabila ca un simplu credit. Cu toate acestea, piata bancara a factoringului nu sta pe loc.
Astfel, piata factoringului din Romania se va situa in acest an la un nivel de un miliard euro, in urcare de la 700 milioane euro anul trecut si 550 milioane euro in 2005, potrivit estimarilor facute de reprezentantii Companiei de Factoring, infiintata de Banca Transilvania si Intermarket Bank Austria.
Printre companiile care ofera servicii de factoring in Romania se numara Banca Comerciala Romana, BRD - Groupe Société Générale, UniCredit, Raiffeisen, Eximbank, ING si Compania de Factoring. Companiile care ofera servicii de factoring si-au marcat in primul semestru al acestui an un volum consistent al operatiunilor.

BRD a atins un volum al operatiunilor de factoring de 700 de mil. lei

Astfel, in primele sase luni ale acestui an, BRD - Groupe Société Générale a inregistrat un volum al operatiunilor de factoring de 700 milioane lei, cu 157% mai mult fata de aceeasi perioada a anului anterior, a anuntat banca.
Operatiunile de factoring intern au inregistrat un avans de 174% fata de perioada ianuarie-iunie 2006, la peste 520 milioane lei, in timp ce volumul operatiunilor de factoring de import, introduse pe piata romaneasca de BRD-Groupe Société Générale, s-a majorat de peste trei ori comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Institutia de credit deserveste in prezent 450 de clienti care deruleaza servicii de factoring, avand un portofoliu de peste 1.000 de debitori.
La sfarsitul anului trecut, banca a obtinut o cifra de afaceri de 1,1 miliarde lei din derularea operatiunilor de factoring intern si international (328 milioane euro), corespunzatoare unei cote de piata de circa 42%. Institutia de credit vizeaza in acest an consolidarea pozitiei de lider in domeniul operatiunilor de factoring.
BRD - Groupe Société Générale este a doua mare banca din Romania, cu active ce depasesc 8,7 miliarde euro. Banca are peste 2,2 milioane clienti si opereaza o retea de peste 600 de unitati.

Compania de Factoring vrea o cifra de afaceri de 100 mil. euro in 2007

Totodata, in aceeasi perioada a anului, Compania de Factoring a obtinut o cifra de afaceri de 20 milioane euro si estimeaza pentru intregul an un nivel de 100-150 milioane euro.
Compania previzioneaza o cota de piata de 10% in 2007 si 15% in 2008. Portofoliul cuprinde 50 de clienti corporativi, dintre care 80% sunt intreprinderi mici si mijlocii, iar pentru acest an compania mizeaza pe 100 de noi clienti.

Chirca: Dinamica inregistrata in ultimele luni ne-a depasit asteptarile

O pondere de 70% din portofoliu este reprezentata de industria materialelor de constructii, de industria alimentara si de industria bunurilor de larg consum. Rata de crestere lunara a cifrei de afaceri este de 9%, iar cea a numarului de facturi cu plata la termen finantate de 17%.
Cresterea volumului de operatiuni este insa de 40% in industria materialelor de constructii si de 30% in domeniul transporturilor.
"Ne asteptam la o crestere semnificativa a operatiunilor de factoring in aceste industrii, insa dinamica inregistrata in ultimele luni ne-a depasit asteptarile. Cu siguranta, ritmul se va pastra pentru cel putin un an. Motivul este avantul pe care l-au inregistrat aceste doua ramuri in ultima vreme", a declarat Valentin Chirca, directorul general al companiei. Compania de Factoring are in vedere deschiderea a doua noi birouri in Arad si Suceava, pentru a asigura acoperirea cererilor de finantare prin factoring venite din nordul si vestul tarii. In luna aprilie, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a acordat companiei un credit de 6,5 milioane euro pentru extinderea activitatii.
Societatea austriaca Intermarket Bank Austria detine 50% din titlurile firmei, ceilalti actionari fiind Banca Transilvania (45,71%), BT Management, BT Investment, BT Leasing Transilvania, fiecare cu 1,43% din capital.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.