Lira sterlina s-a apreciat ieri in raport cu dolarul, pana la valoarea maxima a ultimilor 26 de ani. Lira a fost cotata la 2,0151 dolari, la 08.11 GMT, in conditiile in care paritatea a atins, la inceputul tranzactiilor, 2,0197 dolari.
Aprecie
Lira sterlina s-a apreciat ieri in raport cu dolarul, pana la valoarea maxima a ultimilor 26 de ani. Lira a fost cotata la 2,0151 dolari, la 08.11 GMT, in conditiile in care paritatea a atins, la inceputul tranzactiilor, 2,0197 dolari.
Aprecierea lirei s-a accelerat recent, pe fondul estimarilor potrivit carora Banca Angliei va majora rata dobanzii de referinta in aceasta saptamana, si nu la data anticipata initial, respectiv luna august. In cazul in care banca nationala din Anglia realizeaza o crestere de 0,25 de procente a dobanzii, la 5,75%, aceasta se va plasa cu jumatate de punct procentual peste dobanda de politica monetara din SUA. Pe de alta parte, majoritatea analistilor anticipeaza ca Banca Japoniei va mentine dobanda la 0,5%, in urma reuniunii de politica monetara programata pentru saptamana viitoare, dar va scumpi creditul in luna august, la 0,75%.
"Totul se invarte in jurul dobanzilor: dolarul s-a depreciat in timpul ultimelor zile, din cauza dezavantajului creat de estimarile privitoare la dobanda-cheie americana, in timp ce nivelul dobanzii de politica monetara din Marea Britanie, corelat cu slabirea dolarului, sustine cresterea lirei sterline", a spus un strateg pentru piete valutare internationale de la Commerzbank Corporates & Markets, Antje Praefcke.
Specialistii estimeaza ca Banca Centrala Europeana nu va modifica in aceasta saptamana dobanda de 4%, dar va realiza doua cresteri de 0,25%, pana la sfarsitul anului.
Ingrijorarea referitoare la securitatea internationala, pe fondul incidentelor teroriste produse in Marea Britanie si in Yemen, la sfarsitul saptamanii trecute, sustin, de asemenea, tendinta de renuntare la dolar, afirma Tomoko Fujii, economist la Bank of America. Acesta a mai spus ca presiunile in sensul vanzarii monedei americane s-ar putea reduce dupa 4 iulie, cand traderii vor reveni pe piata.
In acelasi timp, euro a atins un nou record fata de yen, pe fondul interesului sporit manifestat de investitori pentru valutele cu randamente ridicate.
Moneda unica europeana s-a apreciat la 167,19 yeni, un nou record, dar cursul a scazut ulterior la 166,66 yeni. Analistii sustin ca aceasta crestere se datoreaza estimarilor privitoare la o posibila inasprire a conditiilor monetare in zona euro.
Dolarul a stagnat la cotatia de 122,44 yeni/dolar, dar s-a mentinut in apropiere de cotatia minima a ultimelor trei saptamani, de 122,09 yeni/dolar, atinsa luni. Volumul achizitiilor de valuta americana a fost redus inaintea zilei nationale a SUA, evolutie influentata de ingrijorarea referitoare la sectorul financiar american, pe fondul problemelor de pe piata creditelor ipotecare cu grad sporit de risc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.