Rusia ar putea introduce 37 de zacaminte gazeifere neexploatate sub incidenta federala, lucru ce ar permite guvernului sa le ofere fara licitatie unei firme la alegere, a anuntat o sursa guvernamentala, grupul Gazprom fiind favorit, relateaza Reuters
Rusia ar putea introduce 37 de zacaminte gazeifere neexploatate sub incidenta federala, lucru ce ar permite guvernului sa le ofere fara licitatie unei firme la alegere, a anuntat o sursa guvernamentala, grupul Gazprom fiind favorit, relateaza Reuters, preluata de NewsIn.
Analistii sunt de parere ca Gazprom este candidatul cu cele mai mari sanse pentru a castiga controlul acestor zacaminte, cu rezerve totalizand 11 mii de mld. metri cubi, lucru ce a majorat cu o treime rezervele gigantice ale Gazprom.
"Gazprom pare a fi singurul candidat pentru a primi si dezvolta rezerve de o dimensiune atat de mare", a declarat un analist al grupului de brokeraj Aton, Steben Dasevsky.
Ministrul rus al energiei a sugerat transferarea celor 37 de zacaminte in cadrul rezervelor strategice de stat. Propunerea este momentan analizata de ministerele ruse ale economiei si ale resurselor naturale, a afirmat sursa guvernamentala.
"In cazul in care aceasta sugestie va fi aprobata si aceste zacaminte sunt introduse sub incidenta federala, guvernul va decide care companie va primi licentele de exploatare fara a tine o licitatie", a declarat sursa.
Analistii au declarat ca "nivelul ridicat al rezervelor si amplasamentul zacamintelor in regiuni mai putin dezvoltate ar putea favoriza o companie de dimensiunea grupului Gazprom". "Luand in calcul absenta concurentei serioase privind distributia licentelor de exploatare ale acestor zacaminte, Gazprom ar putea castiga controlul acestora la un pret nominal", a adaugat Dasevsky.
Luna trecuta, Gazprom a cerut guvernului sa-i ofere drepturile de exploatare ale zacamantului Chayandinskoye din Yakutia si ale depozitelor gazeifere ale proiectului energetic Sahalin-3, acestea facand parte din lista celor 37 propuse de guvern.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.