Comisia de cod electoral a stabilit ieri, prin votul majoritatii membrilor, ca votul pentru alegerea senatorilor si a deputatilor se va da pe circumscriptii uninominale, urmand sa decida, la sedintele ulterioare, modalitatea de repartizare a mandatelor.
Dupa doua ore de discutii, membrii Comisiei au reusit sa cada de acord doar asupra unui singur principiu care sa stea la baza viitoarei legi electorale, respectiv votul pe circumscriptii uninominale.
Aceasta varianta a fost agreata de 11 dintre cei 15 membri ai Comisiei, PSD, PNL si PD votand a€žpentru", PC si UDMR abtinandu-se, in timp ce PRM a votat a€śimpotrivaa€ť.
Comisia de cod electoral urmeaza sa stabileasca la sedintele ulterioare, in functie si de discutiile din interiorul partidelor politice, aspectele tehnice ale organizarii circumscriptiilor uninominale, dar si modalitatea concreta de repartizare a mandatelor de senatori si deputati.
Membrii comisiei va trebui sa aleaga dintre trei variante principale de distribuire a mandatelor de parlamentari - scrutin majoritar, mixt sau proportional.
De asemenea, dupa ce vor cadea de acord asupra unui tip de scrutin, ei va trebui sa decida daca votul se va da intr-un tur sau doua, pe liste blocate, pe liste deschise preferentiale (in care alegatorul schimba ordinea candidatilor propusi de partide) sau pe liste libere (varianta in care alegatorul isi face propria lista din toate listele propuse de partide).
Principiul agreat marti de membrii Comisiei de cod electoral va face ca actualele circumscriptii electorale sa fie reorganizate, urmand sa se infiinteze atatea circumscriptii cate mandate de parlamentari vor exista, potrivit normei de reprezentare stabilite de legea electorala, dar in proportia de 1 senator la 2 deputati.