Veniturile a peste 1,6 milioane de pensionari se majoreaza, incepand cu luna iulie, ca urmare a recalcularii pe care Casa de Pensii a efectuat-o pentru cei care au lucrat inainte de 1963, cresterea medie fiind de 30 de lei, a declarat secretarul Case
Veniturile a peste 1,6 milioane de pensionari se majoreaza, incepand cu luna iulie, ca urmare a recalcularii pe care Casa de Pensii a efectuat-o pentru cei care au lucrat inainte de 1963, cresterea medie fiind de 30 de lei, a declarat secretarul Casei de Pensii, Stefana Aghergheloaei. Secretarul general al Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale a declarat ca in luna iulie aproximativ 1.630.000 de pensionari vor primi pensia majorata. Acest lucru se datoreaza recalcularii, in baza ordonantei 19/2007, a veniturilor celor care au lucrat inainte de 1963, iar majorarea depinde atat de perioada lucrata inainte de acest an, cat si de tipul pensiei pe care persoanele in varsta o primesc. Astfel, de o majorare cu 6,44% beneficiaza cele mai multe dintre persoanele vizate, si anume cele pensionate la limita de varsta (peste 1,3 milioane de persoane). Cea mai consistenta majorare, de 11,86%, o vor primi aproximativ 250.000 de persoane cu pensie de urmas, iar de o majorare de 1,86% vor beneficia 9.500 de pensionari cu pensie de invaliditate. Potrivit reprezentantului CNPAS, majorarea din iulie va fi in medie de 6,88%, adica de 30 de lei. Stefana Aghergheloaei a precizat ca aproximativ o treime, adica 470.000 de pensionari din totalul celor carora li se vor majora pensiile din iulie, vor primi in plus la pensie in jur de zece lei. Majorarea se face gradual in functie de perioada lucrata inainte de 1963, existand cateva zeci de persoane care au lucrat peste 20 de ani inainte de acest an si ale caror venituri vor creste cu peste 200 de lei. Pensiile majorate vor fi puse in plata incepand cu luna iulie pentru peste 98% dintre cei vizati, pentru aproximativ doua procente documentatia urmand a fi pusa la punct in luna august.
Ordonanta 19/2007 inlocuieste in calculul punctajului mediu anual salariul minim cu salariul mediu, deoarece pentru perioade anterioare datei de 1 septembrie 1947 si pentru perioadele cuprinse intre 1 septembrie 1947 si 1 ianuarie 1963 nu se cunosc salariile minime si medii din fiecare an si nici nu pot fi determinate, din cauza lipsei informatiilor despre reformele monetare. (NewsIn)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.