Firma suedeza de investitii Investor AB ia in calcul implicarea intr-un consortiu, pentru a lansa o oferta de preluare a producatorului auto Volvo Cars, detinut de Ford, relateaza cotidianul britanic Independent, preluat de Mediafax.
Investor, controlat de familia Wallenberg, detine o participatie de 11% la producatorul suedez de camioane Scania, iar sindicatele firmei suedeze Volvo ar saluta, probabil, cumpararea companiei de catre un grup local.
Ford a aratat anterior ca nu urmareste vanzarea subsidiarei din Suedia, care produce aproape 500.000 de automobile anual.
Directorul general al Volvo, Fredrik Arp, a refuzat sa raspunda unor intrebari referitoare la viitorul companiei, dar nu a exclus organizarea unei licitatii pentru producatorul auto.
Ford, care a inregistrat pierderi de 12,7 miliarde de dolari in 2006, urmareste sa se concentreze asupra relansarii operatiunilor din SUA si a vandut in acest an brandul britanic Aston Martin. Totodata, grupul a apelat la serviciile unor banci, pentru a evalua compania Jaguar Land Rover, la care ar putea renunta, cu conditia gasirii unui cumparator. Analistii evalueaza firma la circa un miliard de dolari. Volvo este considerata compania cea mai valoroasa din cadrul diviziei Premier Automotive Group, care mai include Jaguar Land Rover.
Banca de investitii Merril Lynch anticipeaza ca firma suedeza va realiza un profit inainte de impozitare de 559 milioane de dolari in acest an.
Printre companiile interesate de preluarea Volvo se numara BMW, dar specialistii considera ca un cumparator din afara industriei auto ar fi mai potrivit, luand in calcul rezultatele mai putin bune obtinute in cazul fuziunilor recente din sectorul de profil.