Companiile energetice au devenit tot mai preocupate de eficienta energetica, iar pe plan mondial se observa o schimbare majora in modul de abordare si in actiunile producatorilor de energie in ceea ce priveste eficienta energetica si utilizarea unor combustibili nepoluanti, conform celui de-al noualea raport anual al PricewaterhouseCoopers. Studiul realizat pe 114 societati energetice din 44 de tari indica faptul ca eficienta energetica, sursele de energie alternativa si energia nucleara au urcat pe primele locuri pe lista de prioritati a acestor societati. Societatile energetice din intreaga lume preconizeaza ca in urmatorii cinci ani energia nucleara si cea eoliana vor reprezenta o sursa tot mai importanta pentru asigurarea consumului de energie.
Anul trecut, doar 17% si respectiv 19% dintre societati luau in calcul cele doua surse de energie. In 2007, dupa 12 luni, valorile au crescut la 48%, respectiv 45%.
"Este evident ca modul de a aborda si a actiona referitor la energia nepoluanta, la surse de energie neconventionale si la eficienta energetica se schimba rapid. Marea intrebare o reprezinta amploarea si ritmul in care se va face trecerea la aceste noi surse de energie. Semnalele din economie si acordarea de facilitati vor fi decisive pentru ca societatile energetice sa fie capabile sa faca aceasta schimbare. Este necesar sa existe o informare eficienta asupra preturilor emisiilor de carbon la nivel international, care sa acopere cu precadere tarile care sunt mari poluatori, precum si pe cele care inregistreaza o dezvoltare economica rapida, cum ar fi Statele Unite, India si China", a declarat Manfer Wiegand, lider global pentru utilitati in cadrul PwC.
Previziunile conform carora tehnologia poate avea un impact asupra eficientei energetice au crescut vertiginos in ultimele 12 luni - de la 22% la 81% intre respondentii americani, de la 33% la 43% in Europa si de la 41% la 62% la nivel mondial.
Societatile energetice sunt de parere ca cele mai mari castiguri privitor la eficienta energetica ar putea proveni de la utilizatorii finali de toate tipurile - industriali, comerciali si mai ales de la clienti casnici. Companiile sunt pregatite sa investeasca substantial nu numai in eficientizarea propriei lor productii si a transportului, ci si in a-i sustine pe utilizatori sa-si eficientizeze consumul energetic. 72% dintre societatile cu activitati de furnizare intervievate fac un numar de investitii in masuri de crestere a eficientei energetice pe partea utilizatorului.
Pentru prima data, studiul anual al PwC cuprinde punctele de vedere ale principalilor lideri ai marilor consumatori industriali de energie electrica din sectorul metalurgic, chimic si al celulozei. Societatile din aceste sectoare vor din ce in ce mai mult sa detina controlul surselor de energie necesara si sa-si reduca dependenta fata de societatile energetice.
Preocuparea cauzata de siguranta furnizarii de energie este in crestere. Societatile energetice din intreaga lume anunta ca se asteapta sa intampine conditii de furnizare si de cerere de energie dificile intr-o masura a€˛semnificativa" sau a€˛covarsitoare". 71% dintre respondenti au folosit calificativele referindu-se la acest subiect - ceea ce reprezinta o crestere majora, de la 51% in 2006.