Contractele de inchiriere a suprafetelor de plaja de pe litoral vor fi renegociate pentru sezonul estival viitor. Acest lucru va fi posibil prin incheierea de acte aditionale care sa interzica instrainarea ulterioara de catre titulari a dreptului de

Contractele de inchiriere a suprafetelor de plaja de pe litoral vor fi renegociate pentru sezonul estival viitor. Acest lucru va fi posibil prin incheierea de acte aditionale care sa interzica instrainarea ulterioara de catre titulari a dreptului de operare, prin contracte de management ori asociere in participatiune. Contractele vor include si clauze prin care titularii contractelor de inchiriere va trebui sa isi asume integral obligatiile de administrare a plajelor, fara sa le mai cedeze in favoarea altor firme. Introducerea unor astfel de clauze suplimentare a aparut ca necesara, dupa ce Departamentul de Control al Guvernului, condus de secretarul de stat Emanoil Negut, a solicitat Directiei Apelor Dobrogea Litoral situatia contractelor de inchiriere a suprafetelor de plaja de pe litoral si a constatat ca acestea au fost superficial redactate in ceea ce priveste clauza de interzicere a dreptului de operare.

40 de contracte

Din analiza documentelor a rezultat ca au fost incheiate 40 de contracte de inchiriere cu 28 de operatori de plaja. "Au fost incheiate contracte de operare prin care clauza de interzicere a dreptului de operare a fost superficial intocmita, prevazandu-se doar forma de subinchiriere, fara insa a elimina celelalte forme de transfer al drepturilor de operare catre alti agenti economici, respectiv contracte de management, asociere in participatiune, colaborare, conducand la neatingerea scopului initial pentru care au fost incheiate, respectiv eficientizarea administrarii plajelor", a declarat seful DCG, Emanoil Negut. Neregulile au fost descoperite in cadrul actiunilor comune de control derulate in perioada 18-30 iunie de Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara, Garda Financiara, Garda Nationala de Mediu, Inspectia Sanitara de Stat, Inspectia Muncii, Inspectoratul de Stat in Constructii, Administratia Nationala Apele Romane, Inspectoratul General al Politiei Romane si Jandarmerie si coordonate de catre Departamentul de Control al Guvernului.

Jumatate de litoral, inchiriat

Potrivit informatiilor furnizate de Directia Apelor Dobrogea-Litoral, desi in anul 2005 s-a perfectat un numar de 204 contracte, in 2006 veniturile obtinute au fost net superioare, chiar daca au fost incheiate doar 19 contracte. In 2005, suprafata totala inchiriata a fost de 761.791 mp (44% din totalul litoralului), realizandu-se venituri in valoare de 1.938.853 lei. Anul trecut, pentru o suprafata totala de 1.049.700 mp, s-au inregistrat venituri de 6.981.130 lei. Desi gradul de necontractare a fost mai mare fata de cel preconizat cu 7%, veniturile obtinute au fost in crestere cu 45%, comparativ cu venitul din anul 2005. Bugetul de venituri si cheltuieli aferent acestei activitati pentru anul 2006 nu a fost in deficit, spun specialistii.

Reabilitari de 300 mil. euro

Proiectele de consolidare a falezelor litorale si refacerea plajelor ar putea sa fie puse in practica de anul viitor. Suma estimata pentru derularea acestor operatiuni se ridica la circa 300 milioane de euro, iar la final, in 2012, plajele romanesti ar urma sa aiba latimi chiar si de 100 metri.
Directorul DADL, Ionel Manafu, a precizat, in urma cu cateva luni, ca plajele de pe litoral si falezele din zonele Constanta, Eforie si Costinesti urmeaza sa fie supuse unor ample lucrari de consolidare, in urma finalizarii studiilor asupra metodelor de reabilitare a acestora. El a mai precizat ca in cursul acestui an se vor realiza caietele de sarcini, iar cel tarziu in primavara anului 2008 constructorii vor putea sa se apuce de lucru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.