Amenajarile in domeniul gospodaririi apelor, alaturi de alte 30 de proiecte care vor fi derulate in acest an, vor atinge un miliard de euro. "Cele 30 de proiecte pe care le are Ministerul Mediului privind managementul resurselor de apa sunt in derulare sau in stadiul de finalizare si au o valoare de 27 de milioane de euro. Multe dintre ele sunt pregatitoare, dar, daca este sa adaugam acestora lucrarile de amenajare, din domeniul gospodaririi apelor, sumele se apropie de un miliard de euro, numai pentru 2007a€¯, a spus Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), Attila Korodi, citat de NewsIn.
Printre actiunile care se vor desfasura se regaseste si prevenirea poluarii apei Dunarii. In acest sens, ministrul a precizat ca in judetul Calarasi se deruleaza un proiect pilot destinat reducerii, pe termen lung, a descarcarii de nutrienti - azot si fosfor - si de alte substante poluante de origine agricola in Dunare si cu Marea Neagra.
Totodata, acesta a mentionat masurile luate pentru protectia Deltei Dunarii, amintind de Master Planul-suport pentru dezvoltarea durabila in Rezervatia Biosferei "Delta Dunarii".
De asemenea, Korodi a amintit si de masura luata pentru prevenirea disparitiei speciilor de sturioni. a€˛In anul 2006, a fost emis un ordin comun al Ministerului Mediului si al Ministerului Agriculturii, care interzice pescuitul in scop comercial al speciilor de sturioni, pentru o perioada de 10 ani, si sustine programele de reproducere si de repopulare a Dunarii cu puiet de sturionia€¯, a explicat ministrul Korodi.
La randul sau, secretarul de stat pentru Ape din cadrul MMDD, Lucia Varga, a declarat ca Guvernul Romaniei a aprobat contractarea unor imprumuturi de aproximativ 1,4 miliarde euro pentru perioada 2006-2009 pentru finantarea investitiilor prioritare de mediu si gospodarire a apelor.
De asemenea, secretarul de stat a anuntat demararea implementarii unui program de realizare, reabilitare si extindere a sistemelor de canalizare si epurare din orase, in valoare de 510 milioane euro. (NeswIn)