Actionarii companiei brasovene Rulmentul SA au aprobat la sfarsitul saptamanii trecute lichidarea voluntara a societatii. Practic, este a doua decizie de lichidare voluntara a acestei societati, dupa cea luata pe 6 martie, care a fost atacata in justitie de actionarul minoritar SSIF Orizont Oradea (care detine aproximativ 10%). Noul administrator unic al societatii Rulmentul SA, Victor Apostol, a confirmat deciziile luate in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, afirmand ca un singur punct de pe ordinea de zi a fost amanat - revocarea auditorului financiar. Apostol nu a dorit sa comenteze afirmatiile actionarilor minoritari de la Oradea, sustinand ca nu are mandat din partea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului in acest sens.

Lichidare pana pe 15 septembrie!

Pe de alta parte, vicepresedintele AVAS, Emil Bentan, ne-a declarat ieri ca lichidarea voluntara a societatii Rulmentul SA poate fi una reusita. a€žAnuntul privind selectarea lichidatorului va fi publicat in zilele urmatoare, iar licitatia pentru desemnarea lichidatorului pentru Rulmentul SA va avea loc pe 29 iulie", a spus Bentan. Acesta a mai adaugat ca pe 30 iulie va fi semnat contractul cu lichidatorul. Rulmentul SA este una dintre societatile amintite in OUG nr. 3/2007 pentru care procedura de insolventa a fost amanata cu sase luni. Potrivit acestui act normativ, in cazul in care compania brasoveana nu va fi vanduta sau lichidata voluntar pana pe 17 august (termenul ordonantei decurgand din ziua publicarii acesteia - 17 februarie), va intra automat in lichidare judiciara - mai exact, in faliment. Termenul acesta pare sa nu ii sperie pe sefii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului. Poate si pentru ca legislatia romaneasca, interpretabila, mai da ragaz de o luna a€ždin momentul constatarii insolventei", potrivit unor surse apropiate juristilor Autoritatii.

Sase oferte pentru Rulmentul

Vicepresedintele AVAS, Emil Bentan, a recunoscut ca momentan institutia sa are sase oferte pentru achizitia uzinei brasovene. Conform unor surse demne de incredere, singura oferta serioasa si de actualitate este cea a cehilor de la ZLK. O alta oferta ar fi cea venita din partea partenerului israelian de afaceri al companiei Rulmentul SA - Shabum International, entitate care face parte dintr-un consortiu cu o companie controlata de Warren Buffet, al doilea miliardar mondial. Printre celelalte posibile oferte s-ar numara si cea a lui Stefan Vuza, patronul firmei de Servicii Comerciale Romane. Vuza a mai vrut sa cumpere Rulmentul SA si anul trecut, dar oferta sa a fost respinsa de catre Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului. Ultima oferta a lui Vuza a fost de 7,76 milioane de euro, plus asumarea datoriilor uzinei.

Orizont Oradea ataca si noua decizie de lichidare voluntara

Nicolae Rusu, presedintele SSIF Orizont Oradea, ne-a declarat ca va ataca in instanta si noile hotarari ale Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, dupa ce in primul proces termenul este de 7 septembrie. a€žEste un abuz al AVAS-ului aceasta sedinta AGEA. Nu se respecta nici statutul societatii, nici Legea pietei de capital. Mai mult, nici nu se mai poate face lichidarea pana in 17 august", a precizat Rusu.