Producatorii si importatorii de articole electrice si electronice vor introduce de la 1 iulie taxa perceputa pentru gestionarea deseurilor, a carei valoare variaza, in functie de produs, intre 2 si 37 de lei, potrivit reprezentantilor companiilor de
Producatorii si importatorii de articole electrice si electronice vor introduce de la 1 iulie taxa perceputa pentru gestionarea deseurilor, a carei valoare variaza, in functie de produs, intre 2 si 37 de lei, potrivit reprezentantilor companiilor de profil.Valoarea "timbrului verde", care va fi platit de consumatori la achizitia produselor electronice si electrocasnice, va fi virat asociatiei RoRec, din care fac parte principalii producatori si importatori din industria de profil, si care va gestiona, in numele membrilor sai, deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE), de la colectare pana la reciclare. "De la 1 iulie producatorii si importatorii de produse electrice si electronice afiliati asociatiei noastre vor introduce, in pretul total al produselor, costul timbrului verde", a declarat, vineri, la o conferinta de presa, presedintele RoRec, Liviu Popeneciu. Pentru produsele electrocasnice mari (masini de spalat, masini de gatit), valoarea timbrului verde este de 15 lei, in timp ce pentru hotele electrice sau cuptoarele cu microunde, taxa este de 8 lei. Pentru aspiratoare si roboti de bucatarie se va aplica un tarif de 6 lei, restul electrocasnicelor mici fiind taxate cu 2 lei. Cele mai mari taxe sunt percepute pentru frigidere si aparatele de aer conditionat, 29 de lei pe aparat. In cazul in care capacitatea de stocare a frigiderelor este mai mare de 250 de litri, timbrul verde va ajunge pana la 37 de lei. Valoarea tarifului pentru gestionarea deseurilor in cazul televizoarelor cu tub catodic sau pe cristale lichide (LCD) va fi de 8 lei, iar televizoarele cu plasma vor fi taxate cu 21 de lei. Produsele electronice de tipul combinelor muzicale, DVD playere sau sisteme home cinema, dar si uneltele electrice vor fi taxate cu 4 lei. Pentru produsele electronice mici va fi perceput un timbru de 2 lei. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.