Senatorul democrat Marius Marinescu, impreuna cu pesedistii Ion Iliescu si Nicolae Vacaroiu, au initiat un proiect de lege prin care propun ca terenurile din Parcul Bordei din Bucuresti, proprietate a omului de afaceri Costel Constanda, sa fie dec
Senatorul democrat Marius Marinescu, impreuna cu pesedistii Ion Iliescu si Nicolae Vacaroiu, au initiat un proiect de lege prin care propun ca terenurile din Parcul Bordei din Bucuresti, proprietate a omului de afaceri Costel Constanda, sa fie declarate de utilitate publica. Sub pretextul conservarii spatiului verde, initiatorii au prevazut ca terenul de 3,3 hectare situat in Bucuresti, in zona "Parcul Bordei", incadrat in PUG ca zona V4, sa fie declarat de utilitate publica prin derogare de la art. 7 din Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica.
"Primaria Capitalei va indeplini toate formalitatile in vederea solicitarii instantei judecatoresti competente a exproprierii terenului mai sus mentionat, dupa o dreapta si prealabila despagubire. Guvernul Romaniei va urmari aducerea la indeplinire a prevederilor prezentei legi", se mai prevede in initiativa senatorului PD si a celor doi lideri pesedisti. Marius Marinescu anunta, intr-un comunicat de presa, ca peste zece organizatii non-guvernamentale si asociatii profesionale si-au anuntat, pe 28 iunie, sprijinul pentru initiativa legislativa privind declararea terenului din zona Parcului Bordei teren de utilitate publica. Sustinatorii, reprezentanti a peste 900.000 de cetateni, fac un apel catre locuitorii Bucurestiului, de a se prezenta in fata Primariei Capitalei marti, la ora 10.00, pentru a trage un semnal de alarma privind pericolul de parcelizare a spatiior verzi din oras. Senatorul democrat mai mentioneaza ca reprezentantii ONG cu care s-a intalnit joi au fost de parere ca ar fi corect ca Primaria Capitalei sa se rezume la despagubirea lui Costica Constanda, iar Parcul Bordei sa redevina al bucurestenilor.
Sustinatorii
ONG-urile care sprijina demersul legislativ al lui Marius Marinescu sunt: Asociatia Nationala a Pensionarilor din Romania, Asociatia de Asistenta Sociala a Familiei - Sfantul Andrei, Asociatia pentru Drepturile Pensionarilor, Asociatia de actiune pentru Apararea Drepturilor Pensionarilor din Romania, Liga Luptatorilor Revolutionari Sportivi, Liga de Box Profesionist din Romania, Fundatia pentru Ajutorarea Oamenilor Saraci, Asociatia Asiguratilor din Sanatate, Asociatia Consumatorilor din Romania, Asociatia "Zile mai fericite", Forumul National al Pensionarilor, Forumul National Reprezentativ al Varstei a Treia, Partidul Verde, afiliat la Verzii Europeni, Asociatia Chiriasilor din Locuintele Nationalizate, Forumul Civic Romanesc, Asociatia Pagubitilor "Dacia".
"Treaba e OK"
Pe lista organizatiilor care si-ar fi anuntat sustinerea pentru initiativa legislativa figureaza, in mod surprinzator, si Forumul Civic Romanesc - o "alianta a societatii civile" ce se pretinde aparatoare a dreptului la proprietate si militeaza pentru restituirea in natura. Intrebat de ZIUA daca Forumul sustine proiectul mentionat, presedintele Adrian Iurascu a confirmat. "Treaba e OK. Daca se acorda proprietarului o despagubire justa, nu o cacealma de genul Fondul Proprietatea, atunci este corect. Noi suntem pentru conservarea spatiului verde", ne-a declarat Iurascu. El a apreciat ca nu exista riscul crearii unui precedent, argumentand ca si in cazul Pasajului Basarab s-au facut exproprieri din ratiuni de utilitate publica. (A.H.,O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.