In ultimul cosmar al lui Gianni Agnelli apareau 170 de persoane: erau
mostenitorii lui. Patriarhul marii dinastii industriale a murit cu teama ca unul
dintre membrii acestei numeroase familii ii va ataca testamentul, va duce cazul
In ultimul cosmar al lui Gianni Agnelli apareau 170 de persoane: erau
mostenitorii lui. Patriarhul marii dinastii industriale a murit cu teama ca unul
dintre membrii acestei numeroase familii ii va ataca testamentul, va duce cazul in fata tribunalului si va face ca imperiul familiei Agnelli sa explodeze in mii de bucati.
La patru ani de la disparitia sa, temerile lui "Il Avvocato" par sa devina realitate. Fiat, aflat in pragul colapsului in 2003, incepe sa fie din nou rentabil. Ceea ce a trezit unele apetite: Margherita, singura fiica supravietuitoare a patriarhului, nu se mai multumeste cu cele 109 milioane de euro, proprietatile si iahtul pe care la acceptat in 2004 in schimbul renuntarii la actiunile grupului Fiat. Vrea mai mult. Si a dat-o in judecata pe mama ei, pe fiul sau mai mare si pe cei trei avocati care gestioneaza testamentul lui Gianni Agnelli. "Familia regala" a Italiei republicane este obisnuita cu astfel de plangeri si avataruri. Certurile, scandalurile si mortile premature sunt aproape o traditie. In acest caz, atat reclamanta cat si cei reclamati in justitie spun ca nu este in pericol integritatea imperiului economic care cuprinde, de la automobile (Fiat, Ferrari, Maserati, Alfa Romeo) echipe de fotbal (Juventus), mass-media (La Stampa), turism (Aliptour), editura (Sequana Capital), participari bancare (Intesa-San Paolo) si pana la servicii imobiliare (Cushman&Wakefield). Riscul totusi exista. Insasi Margherita ameninta in solicitarea ei ca va declara nul acordul succesoral din 2004, care l-a plasat pe fiul sau cel mare, John Yaki Elkann, in fruntea familiei si a companiei. Il Avvocato nu avea o parere prea buna despre calitatile celor doi fii ai sai. Baiatul, Edoardo era foarte diferit de tatal sau. A luat-o pe calea astrologiei, a avut probleme cu heroina, s-a apropiat de islam spre sfarsitul vietii si a murit pana la urma, in 2000, intr-un accident de masina pe un viaduct, pe care politia l-a considerat o sinucidere. Margherita, poeta si pictorita a avut trei copii (John, Lapo si Ginevra) din prima casatorie cu scriitorul Alain Elkann si alti cinci (Pietro, Sofia, Maria, Anna si Tatiana) din al doilea mariaj cu Sergio de Pahlen. Il Avvocato glumea cu cruzime asupra fertilitatii Margheritei, pe care o numea "la prolifica".
Mostenitorii
Lui Gianni Agnelli ii placeau mai mult ca mostenitori, fiii fratelui sau Umberto. Si i-a fost clar ca cel care trebuia sa-i succeada era nepotul sau mai mare si aproape tiz Gianni Alberto "Giovannino" Agnelli. Insa acesta a murit de cancer in 1997, la numai 33 de ani. Mai ramanea Andrea, fratele lui Giovannino. Andrea lucra deja in companie si era apreciat de colaboratori si pe deasupra purta numele de Agnelli. Parea cel mai bun candidat. Din motive insa nestiute de nimeni, la apropierea mortii sale, Il Avvocato s-a razgandit si l-a ales pe unul dintre nepotii sai directi, optand pentru John, fiul cel mare al Margheritei pentru a deveni capul familiei. La 23 de ani l-a introdus in Consiliul Administratiei iar in 2003, la 27 de ani, inginerul John Elkann a preluat fraiele imperiului. Nu a fost simpla aplicarea testamentului lui Agnelli, batranul. Trebuiau multumite in primul rand mostenitoarele sale directe: sotia, Marella Caracciolo si fiica, Margherita. Si sa se evite dispersarea actiunilor Ifi si Ifil, societatile care controleaza "holdingul" familial. Gianluigi Gabetti, Franzo Grande Stevens si Sigfrid Maron, cei trei avocati de incredere ai lui Agnelli, creasera o retea de filiale in paradisuri fiscale si o companie-trezorerie, Gianni Agnelli&Cia Sapaz, care depindea la randul sau de alta societate-trezorerie numita Dicembre. Obiectivul era ca John sa detina peste o treime din Dicembre si ca, aliindu-se cu unele rude, sa poata domina totul.
Suni
Susanna Agnelli si nepoata sa, Margherita Impreuna cu cei trei avocati, in aplicarea testamentului a fost esentiala figura Susannei Agnelli, sora patriarhului defunct. Suni, 84 de ani, fosta infirmiera voluntara in razboi, fost deputat italian si european si fost ministru de externe, este intruchiparea autoritatii morale. "Cat timp va trai Suni, averea familiei Agnelii nu se va risipi", a spus un apropiat al familiei. Vaduva nu a ridicat nici o problema. Margherita insa da. Nu s-a declarat multumita de explicatiile avocatilor si a considerat ca ii sunt ascunse informatii asupra proprietatilor reale ale tatalui ei. Dar a sfarsit prin a accepta oferta substantiala ce includea 109 milioane de euro, un palat din secolul al XVII-lea cu terenurile si proprietatile dimprejur, minunatul iaht F100 si mai multe proprietati imobiliare. In schimb, s-a retras la vila sa din Elvetia. Ceilalti mostenitori, peste 170, au acceptat actualul statu-quo. Contrar pronosticurilor, Sergio Marchinne si Luca Cordero di Montezemolo, cu care John s-a inconjurat pentru a salva Fiat, au realizat miracolul, banii s-au intors in vistieria familiei, iar restul grupului a inceput sa functioneze normal. Margherita s-a gandit probabil la ce cinci copii din casatoria sa cu Sergio Pahlen si ca banii si proprietatile obtinute nu vor fi suficiente pentru a le asigura o viata demna de dinastia Agnelli. Potrivit unor estimari, in societatile pe care Il Avvocato le-a imprastiat prin lume pentru a-si ascunde patrimoniul ar exista trei miliarde de euro, iar ei nu ii revenisera decat o suta de milioane.
Vremuri tulburi
Margherita a inceput sa vorbeasca cu avocatii, iar ceva a ajuns la urechile celor trei pentru ca, in calitate de custozi ai testamentului, ei au modificat capitolul cheie al statutului societatii-trezorerie, cel referitor la cesiunea actiunilor, pentru "a blinda" si mai mult succesiunea. La 31 mai, Margherita a anuntat in paginile ziarului Wall Street Journal ca isi citeaza mama si pe fiii ei mai mari in fata tribunalului pentru a fi informata exact asupra patrimoniului real al familiei si pentru a obtine "o repartizare amiabila a bunurilor", sub amenintarea de a declara nule "acordurile de succesiune" care i-au dat puterea lui John. "Nu vrea informatii, ci mai multi bani", a comentat un avocat apropiat familiei. John, mostenitorul, s-a declarat "indurerat ca fiu" si "uimit" de atitudinea mamei lui. Fratele sau, Lapo, a comentat ca nu stie nimic de intentiile mamei sale si ca de mult timp "a alungat-o din viata lui". "Suna dur, dar asa este", a spus el. Infatisarile in fata tribunalului vor incepe la toamna, daca nu exista o intelegere prealabila. Totul indica insa ca familia Agnelli intra intr-o noua perioada tulbure. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.