Primaria Municipiului Bucuresti vrea sa defriseze aproape 80 de copaci din curtea unei scoli. In locul spatiului verde, edilii vor sa amplaseze o sala de sport, desi, in apropiere, exista un loc viran. Arhitectul Directiei de Urbanism sustine ca nu
Primaria Municipiului Bucuresti vrea sa defriseze aproape 80 de copaci din curtea unei scoli. In locul spatiului verde, edilii vor sa amplaseze o sala de sport, desi, in apropiere, exista un loc viran. Arhitectul Directiei de Urbanism sustine ca nu a avut incotro, deoarece copacii cresc haotic peste tot si ca solutia aleasa este una mai ieftina.

O zona de verdeata cu 77 de copaci maturi va fi defrisata in totalitate pentru constructia unei sali de sport. Atacul impotriva spatiului verde se va produce chiar in curtea Scolii Generale nr. 191 din Drumul Taberei, unde se va construi o sala de sport. Desi oamenii din zona si comitetul de parinti al scolii au inaintat mai multe memorii si plangeri pentru protejarea insulei de verdeata, autoritatile nu au luat nici o masura, alegand, pentru amplasamentul salii, varianta mai ieftina si mai la indemana. Pentru constructia salii de sport de la Scoala nr. 191 vor fi taiati 77 de arbori din curtea scolii, dintre care unul, potrivit autoritatilor, ar fi „complet uscat“. Perimetrul, incercuit deja cu un gard, in ciuda protestelor localnicilor si parintilor, este zona cea mai verde a zonei, o adevarata padurice de arbori de 40 de ani. „Este problema Primariei Municipiului Bucuresti, care a dat autorizatia. Noi am solicitat amplasarea salii pe actualul teren de sport. Am inteles ca structura solului nu ar permite constructia pentru ca ar fi niste tevi acolo si ar fi prea complicat sa fie mutate“, ne-a declarat directorul scolii, Gheorghe Zamfir.

Copacii, mai usor de sacrificat decat banii
Prima explicatie data de autoritati pentru sacrificarea arborilor a fost legata de cheltuielile proiectului. „Orice modificare ar fi crescut costurile cu cel putin 10%. S-ar fi depasit niste valori aprobate prin lege“, ne-a precizat Horia Stupcanu, arhitect in cadrul Directiei de Urbanism si Amenajare a Teritoriului din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti. Proiectul salii face parte dintr-un program finantat de Banca Europeana de Investitii si beneficiaza de 1.900.000 euro. Desi a marturisit ca subiectul nu ii este familiar, viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu, ne-a declarat ca „e o prostie sa tai niste copaci doar pentru ca trebuie mutate niste conducte“. El a adaugat ca, in astfel de situatii, se pot gasi solutii pentru evitarea defrisarii. „Sa-mi spuna ei unde pot face o sala de sport pentru copiii astia, fara sa taie un copac. Acolo sunt copaci peste tot, crescuti haotic“, a afirmat arhitectul Horia Stupcanu. Totusi, in cazul in care proiectantii nu au vazut niciodata terenul pentru care au elaborat planul, le spunem noi ca, in imediata vecinatate a locului ingradit pentru defrisare, exista un spatiu egal ca dimensiune si aproape lipsit de vegetatie. „Ce sacrificam? Obligatoriu trebuie sa sacrificam ceva“, a mai spus Stupcanu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.