Banca centrala trebuie sa atraga atentia populatiei asupra riscurilor generate de indatorarea excesiva in valuta, aceasta constituind unul dintre factorii de risc pentru economia romaneasca, a declarat directorul general al ING Bank Romania, Misu Neg

Banca centrala trebuie sa atraga atentia populatiei asupra riscurilor generate de indatorarea excesiva in valuta, aceasta constituind unul dintre factorii de risc pentru economia romaneasca, a declarat directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu.
"BNR trebuie sa deschida ochii romanilor si sa le arate ca, daca se indatoreaza in valuta - in euro, franci elvetieni - si daca se intampla ceva si leul se devalorizeaza cu 10%, de exemplu, pentru o firma este mai simplu sa isi refaca cashflow-ul, dar pentru o persoana fizica este mai greu", a afirmat Negritoiu.
Totodata, acesta a aratat ca adancirea deficitului de cont curent, pe langa cresterea creditului de retail in valuta, constituie un semnal de alarma pentru economie.

"Normele cerute de banca centrala, putin prea sofisticate"

Presedintele ING Romania este de parere ca Banca Nationala a Romaniei are rolul de a analiza profilul de risc al bancilor comerciale inainte de a aviza noile norme de creditare si, totodata, are rolul de a avertiza consumatorul roman asupra riscului de supraindatorare.
ING Bank Romania are statutul de sucursala a ING Bank NV Amsterdam si nu are nevoie de validarea normelor de catre banca centrala, deoarece activitatea sa este supravegheata de banca centrala din Olanda.
"Nu am depus un set de norme la BNR, intrucat noi folosim normele bancii-mama, impuse la randul lor de banca centrala a Olandei. Consideram ca aceste norme au un grad inalt de prudentialitate. Sunt de parere ca normele cerute de banca centrala a Romaniei sunt putin prea sofisticate", a spus Negritoiu.

Trebuie avuta in vedere o corectie a leului

Facand referire la cursul de schimb, directorul general al ING Bank a opinat ca aprecierea monedei nationale nu poate continua astfel, leul fiind supraevaluat.
"Am vazut o serie de analize si trebuie avuta in vedere o corectie a leului, mai ales in vederea intrarii in ERM II (mecanismul ratelor de schimb, anterior adoptarii euro - n.r.)", a aratat Negritoiu.
Acesta vede aprecierea leului ca rezultat al tranzactiilor speculative, insa, daca este analizata competitivitatea, se poate observa ca "nu mai este loc pentru aprecierea leului".

Acord ING Bank-Eximbank in sprijinul IMM

ING Bank Romania si Eximbank au incheiat ieri un acord in urma caruia banca de export-import va oferi garantii si va compensa partial dobanda creditelor acordate de ING Bank intreprinderilor mici si mijlocii. "ING are o penetrare de piata de 75% pe multinationale, 50% pe firme romanesti mari si 12-15% pe IMM. Vrem sa acceleram expunerea pe IMM, iar acordul Eximbank face parte din instrumentele folosite", a spus Misu Negritoiu. Acesta a aratat ca acordul prevede compensarea pana la 50% din dobanda la creditele in lei, oferirea de garantii si colaborarea cu Eximbank la finantarea unor imprumuturi sindicalizate si la acoperirea riscurilor diverselor tranzactii.
Mai multe proiecte ale IMM vor deveni astfel eligibile pentru finantari de la ING prin garantia oferita de Eximbank, pe baza careia banca de export-import isi asuma angajamentul de a plati ING pana la 80% din valoarea creditului nerambursat de client.
Negritoiu a mentionat ca banca nu se bazeaza pe garantia Eximbank decat in ultima instanta si ca isi asuma raspunderea ca si cum riscul ar fi in intregime al institutiei.

Banca vrea sa intre pe finantari imobiliare si pentru proiecte

Directorul general al ING Bank a declarat ca institutia de credit intentioneaza sa introduca in acest an finantari imobiliare pentru companii, precum si finantari pentru proiecte.
"Vrem sa intram pe partea de imobiliare, legat de creditarea pe ansamblu a unei societati comerciale. Daca ai o firma careia ii acorzi capital de lucru, poti sa ii dai un credit si pentru dezvoltarea retelei sau a spatiului de birouri. Acest lucru se va intampla spre sfarsitul acestui an", a afirmat Negritoiu.
In ceea ce priveste finantarea proiectelor, Negritoiu a precizat ca banca este interesata de acordarea creditelor de valoare mare. "Purtam deja discutii cu niste clienti pentru proiecte industriale, fiind vorba de sume de 100-200 milioane euro", a adaugat Negritoiu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.