Conducerea Senatului a admis ieri cererea a 25 de senatori de la toate formatiunile parlamentare de efectuare a unui control post-privatizare la SC Petrom SA.
a€śAvand in vedere faptul ca pana in momentul de fata nu s-a facut niciun control post-privatizare la SC Petrom SA si din cauza faptului ca Parlamentul Romaniei nu a cunoscut conditiile contractului de privatizare al SC Petrom SA, desi a fost legiferat prin Legea nr. 555/2004, solicitam Biroului Permanent al Senatului si plenului Senatului demararea unui control post-privatizare al SC Petrom SAa€ť, se arata in solicitarea senatorilor. a€śNu stiu daca sunt suspiciuni sau nu, dar atata timp cat un grup atat de important de parlamentari solicita acest control, Biroul Permanent a considerat ca sunt argumente suficiente pentru efectuarea acestui controla€ť, a spus, la randul sau, chestorul Senatului, Ioan Chelaru, la finalul Biroului Permanent.
Petrom a fost privatizata in 2004, cand grupul austriac OMV a preluat 51% din actiunile companiei. Contractul de privatizare este considerat ca fiind unul dintre cele mai controversate si a starnit numeroase comentarii din cauza conditiilor pe care statul roman le-a acceptat si a pretului la care a fost vandut pachetul majoritar de actiuni.
Potrivit presedintelui OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, in urmatorii cativa ani se vor face investitii in Romania de 3 mld. euro, aproximativ 1 miliard pentru fiecare an. "Numai la Petrobrazi vor ajunge 1,5 mld. euro pana in 2010 pentru a construi cea mai moderna rafinarie din S-E Europei. Vom imbunatati procesarea si vom tripla productia. De asemenea, vom investi o jumatate de miliard in mai multe locatii, pentru a avea mai multe statii de procesare si mai multe statii Petrom", a afirmat la momentul respectiv presedintele OMV.