Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, spune ca este cea mai potrivita persoana pentru asigurarea bugetului pentru Ministerul Agriculturii in anul 2008, care va deveni un buget de referinta.
"Nimeni nu poate construi un buget pentru agricultura mai bine decat mine. Bugetul lui Remes pentru 2008 va deveni de referinta, nimeni nu va mai putea sa coboare la cifra de rusine din acest an", a spus Remes.
Acesta a precizat ca la rectificarea bugetara de miercuri urmeaza sa obtina 2.419,8 milioane de lei, urmand ca pana in toamna bugetul Ministerului Agriculturii sa creasca de la 0,88 din PIB, cat este in prezent, la 1,88 % din PIB.
"Pentru aceasta crestere trebuie sa-i multumesc premierului Calin Popescu Tariceanu si ministrului de Finante, Varujan Vosganian.
Din banii obtinuti vom acorda despagubiri pentru culturile agricole afectate de seceta, pentru realizarea culturilor de toamna si pentru SAPARD romanesc. Vom plati tot ce prin legislatie trebuie platit, in zootehnie si in sectorul vegetal", a mentionat Remes.
Principalele acuzatii aduse ministrului Agriculturii, in motiunea depusa de PSD, sunt intarzierile privind elaborarea metodologiei de accesare a fondurilor europene, insuficienta informare a fermierilor cu privire la normele europene pe care trebuie sa le respecte sau problema cotei de lapte. "Le doresc tuturor adversarilor mei sa traiasca multi, multi ani si sa ii roada invidia ca eu sunt fericit", si-a incheiat Remes discursul.
Dezbaterea motiunii simple a PSD, a€śPatru milioane de lei subventie pentru fiecare teren agricola€ť, care s-a dezbatut la Camera Deputatilor, a cerut adoptarea unor masuri pentru rezolvarea crizei, nu insa si revocarea ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes.
Cresterea suprafetelor de teren neexploatate, a importurilor de produse alimentare, a preturilor pentru produsele alimentare, situatia dramatica a sistemelor de irigat, neonorarea promisiunilor de acordare a subventiilor, sunt cateva din problemele identificate de semnatarii motiunii simple a PSD.