Sedinta de ieri a pietei valutare s-a aflat sub semnul deciziei de luni a BNR de reducere a dobanzii de politica monetara de la 7,25 la 7%/an.
Reducerea decisa de BNR, cea de-a patra de la inceputul anului, a venit pe fondul aprecierii puternice a monedei nationale in raport cu cea europeana din ultimele saptamani, cauzata de vanzarile importante de valuta.
a€˛Piata luase in calcul scaderea dobanzii de politica monetara, astfel ca efectele asupra cursului si cotatiilor au fost minorea€˛, declara un dealer bancar. a€˛Speculatorii straini sunt multumiti de nivelul dobanzilor overnight, iar in lipsa unei operatiuni de tip repo realizata de BNR ma astept ca miercuri cursul sa scada din nou, spre 3,16 lei. De altfel, la nivelul pietelor din jurul nostru s-a observat ca leul a facut nota discordanta, celelalte monede inregistrand deprecieri fata de euro."
Pe piata monetara, dobanzile overnight s-au mentinut si ieri la valori ridicate, comparativ cu perioada similara a saptamanii ridicate, tranzactiile realizandu-se in intervalul 10 - 14%, ca urmare a deficitului de lichiditati. Piata valutara s-a deschis in jurul pragului suport de 3,18 lei/euro, maximul de tranzactionare al sedintei fiind de 3,1820 lei, cursul mediu fiind anuntat la 3,1816 lei fata de 1,1782 lei acum doua zile. Treptat, nivelul de 3,18 a devenit rezistenta zilei, cotatiile coborand spre suportul de la 3,17 lei, semn ca vanzarile speculative vor continua, acestora adagandu-se ofertele bancilor care au nevoie de lei, cat si intrarile de cash de pe segmentul caselor de schimb. Pentru astazi este asteptat ca noul suport al euro sa devina cel de la 3,16 lei. Cursul mediu al monedei americane a urcat la randul sau de la 2,3613 la 2,3661 lei. Pe pietele internationale, paritatea euro/dolar s-a tranzactionat in jurul valorilor de 1,3440 - 1.3470 dolari, valori apropiate de cele de acum doua zile.