Vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ieri ca PSD depune motiune de cenzura, daca majorarea punctului de pensie nu e adoptata nici intr-o sesiune extraordinara. Diaconescu a spus ca in cadrul sedintei BPN nu a fost stabilit un moment exact pentru depunerea unei astfel de motiuni, liderii PSD nefiind siguri nici daca este posibila depunerea unei motiuni in timpul unei sesiuni extraordinare.
In sedinta Biroului Permanent National de ieri s-a stabilit ca social-democratii sa solicite procedura de urgenta pentru reluarea dezbaterii si a votului in plenul Camerei Deputatilor asupra proiectului de lege privind majorarea punctului de pensie.
Vicepresedintele social-democrat a declarat ca, daca Guvernul nu va prezenta pana miercuri un punct de vedere asupra propunerii PSD privind majorarea punctului de pensie, iar proiectul respectiv nu va fi adoptat de catre Camera Deputatilor pana la finalul acestei saptamani, PSD va solicita convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare.
Diaconescu a aratat ca, daca proiectul de lege privind majorarea punctului de pensie nu va fi adoptat nici in aceasta eventuala sesiune extraordinara a Camerei Deputatilor, atunci PSD a€˛are in vedere depunerea unei motiuni de cenzuraa€¯.
Vicepresedintele social-democrat nu a oferit detalii legate de momentul la care PSD ar putea depune aceasta motiune de cenzura, respectiv in timpul eventualei sesiuni extraordinare sau la inceputul sesiunii ordinare a Parlamentului din toamna.
Pe de alta parte, vicepresedintele social-democrat a precizat ca PSD, ca partid de opozitie, nu are obligatia de a propune si de a identifica instrumentele financiar-bugetare pentru aplicarea masurilor din proiectul de lege privind majorarea punctului de pensie, aceasta obligatie revenind Guvernului si partidelor care si-au asumat actul de guvernare.
Liderii social-democrati ar fi trebuit sa discute, ieri, textul motiunii de cenzura.
Principalele prevederi ale proiectului depus de PSD sunt majorarea punctului de pensie de la 31 la 45%, dublarea pensiilor agricultorilor prin marirea de la 0.25 la 0.50% pe an a punctului de pensie si introducerea pensiei minime garantate, la o valoare de aproximativ 165 RON.
Efortul bugetar calculat de social-democrati pentru aplicarea acestor masuri este de aproape 7 miliarde RON, iar solutiile financiare propuse de ei sunt suprataxarea cu 5% a veniturilor in anumite domenii, precum productia si comercializarea de produse petroliere, de tutun, alcool si jocuri de noroc, impunerea unei taxe de 5% din veniturile brute ale Imprimeriei si Loteriei Nationale si alocarea a 50% din veniturile Fondului a€˛Proprietateaa€¯.