Romania a obtinut cinci perioade de tranzitie pentru sectorul privind managementul deseurilor, deoarece implementarea directivelor europene din acest sector presupune un efort financiar de aproximativ 3,8 miliarde euro, a declarat ieri ministrul Mediului, Attila Korodi, informeaza NewsIn.
a€˛Sectorul privind gestionarea deseurilor este unul deosebit de dificil si costisitor pentru noi. Romania a obtinut cinci perioade de tranzitie pentru acest sector, cea mai lunga fiind acordata pana la 16 iulie 2016, pentru implementarea Directivei europene privind depozitarea deseurilor, iar implementarea tuturor directivelor din acest domeniu presupune un efort financiar de circa 3,8 miliarde euroa€¯, a explicat ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD).
Potrivit acestuia, valoarea investitiei ar putea fi modificata in functie de adoptarea noului proiect de Directiva cadru privind deseurile.
Proiectul, initiat in 2005, a fost adoptat de Parlamentul European in februarie 2007, urmand sa fie supus aprobarii Consiliului de Mediu al Uniunii Europene, peste doua zile.
Ministrul a declarat ca sistemul de gestionare a deseurilor municipale din Romania se bazeaza, in cea mai mare parte, doar pe colectarea neselectiva si eliminarea prin depozitare. Korodi a adaugat ca 238 de depozite neconforme urmeaza sa fie inchise, si ca se vor construi 65 de depozite dupa normele europene. De asemenea, se incearca dezvoltarea sistemului de colectare selectiva a deseurilor.
In opinia oficialului MMDD, procesul de implementare a directivelor europene privind managementul deseurilor se deruleaza lent, fiind nevoie de o accelerare in acest sens. a€˛Inca nu suntem satisfacuti de modul in care evolueaza acest proces si cred ca este nevoie de o accelerare a implementarii directivelor europenea€¯, a mai spus ministrul Korodi.