Procurorii DIICOT au dispus trimiterea in judecata a sapte inculpati, printre care si Omar Chama, arestat pentru ca "spalase" peste 50 de milioane de dolari prin intermediul a 15 firme-fantoma si eliberat, in 2004, in schimbul unei cautiuni de 70 de milioane de lei.
In sarcina inculpatilor Olteanu Radu, Mohamed Kamel Abdrabbo Nassar, Tanase Adrian, Garbaciuc Ion, Khachouk Jihad Mohamad Khairo, Mahmous Abdelfattah Abu Tahoun si Chama Omar s-a retinut ca au fost implicati intr-o activitate infractionala complexa al carei unic scop era obtinerea de rambursari ilegale de TVA. Pe numele ultimilor trei, procurorii au emis mandate de arestare in lipsa.
Prejudiciul creat statului, in perioada 1999 - 2004, prin intermediul firmelor-fantoma sau al operatiunilor comerciale fictive, in special cu bunuri nevandabile, s-a ridicat la 77 miliarde ROL.
Sumele de bani astfel obtinute erau apoi transferate prin conturile mai multor societati de tip fantoma, dupa care erau transferate in conturi din afara Romaniei. Unii dintre membrii gruparii au mai fost deferiti Justitiei in anii 2003 si 2004.
Anchetatorii au fost sesizati in urma verificarii legalitatii si realitatii operatiunilor comerciale desfasurate de SC ALEXANDRU DISTRIBUTION SRL Bucuresti cu SC MOLDAVIA IMPEX SRL Oradea, cand s-a constatat ca, desi s-au comercializat marfuri in valoare de peste 668 miliarde ROL, societatea bucuresteana nu isi desfasura activitatea la sediul social declarat, fiind intrunite elementele constitutive ale infractiunii de evaziune fiscala.
Din sesizare rezulta ca marfa livrata la export a fost achizitionata de la SC MOLDAVIA IMPEX, actionar majoritar la SC ALCOR. S.A, producator de corpuri izolante pentru linii electrice de inalta tensiune, care, la randul sau, a fost achizitionata de la SC ALEXANDRU DISTRIBUTION SRL.
Cele trei societati au efectuat export de marfuri de acelasi fel catre aceeasi societate NORTOS INTERNATIONAL LLC, respectiv SC BIOSISTEM PRESTICOM IMPEX SRL CRAIOVA, administrata de Salam M.H. Hassan, SC MARUSIA PRODUCTION SRL Timisoara, administrata de Ciungan Traian Viorel, SC YKEA SERV SRL Prahova, administrata de GARBACIUC ION.
O serie de alte documente au evidentiat ca BIOSISTEM PRESTICOM, MARUSIA PRODUCTION si YKEA SERV au solicitat rambursare de TVA, ca urmare a exportarii acelorasi marfuri care se produceau la ALCOR catre aceeasi societate NORTOS, la preturi marite de circa 1000 de ori.