Aprecierea monedei nationale, care a castigat, de la inceputul anului, fata de cea unica 5,32% iar fata de dolar aproape 6,9%, ar fi putut impune Consiliului de Administratie la intalnirea sa de ieri o noua reducere a dobanzii de politica monetara.
Majoritatea pietei astepta ieri o a€˛taiere" a dobanzii de un sfert de punct procentual, de la 7,25 la 7%/an, chiar daca la finele saptamanii trecute guvernatorul BNR a afirmat ca presiunea asupra inflatiei reprezinta principalul element pentru o eventuala schimbare a dobanzii. a€˛Acesta este unul dintre elemente (aprecierea leului, n. red.), insa elementul principal este previziunea pe care o vom da pentru inflatie, care, deocamdata, este in limitele anticipate", a afirmat Isarescu, citat de Reuters. De altfel, guvernatorul BNR a mai precizat ca institutia pe care o conduce nu va interveni in mod direct in piata pentru a stopa intarirea leului decat in cazul in care ar fi a€˛profund ingrijorata" de nivelul aprecierii, afirmatie care a avut vinerea trecuta un efect imediat asupra pietei valutare, euro coborand pana la un minim de 3,1635 lei.
Anul acesta BNR a redus rata dobanzii de politica monetara de la 8,75%, cat a fost in perioada iunie 2006 - februarie 2007, la 7,25%, luna trecuta. Analistii considera ca aceasta scadere a fost cauzata in cea mai mare parte de temerile legate de aprecierea leului.
Sa nu uitam insa cerinta Fondului Monetar International, care solicita din partea BNR, in urma cu circa o luna si jumatate, o schimbare a politicii sale monetare, prin care sa treaca la majorarea dobanzii de politica monetara. Se avea in vedere faptul ca pe termen lung pot aparea presiuni inflationiste cauzate, in primul rand, de majorarea salariilor in timp ce productivitatea nu are o crestere asemanatoare
Dealerii bancari nu asteptau o reducere a rezervelor minime obligatorii, masura pe care ei o solicita de mai multa vreme. Reamintim ca nivelul rezervelor minime obligatorii in lei este de 20%, iar pentru cele in valuta de 40%.
Saptamana trecuta, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a afirmat ca BNR a trebuit sa mentina ridicat nivelul rezervelor minime obligatorii pentru bancile comerciale pentru ca celelalte politici economice nu au ajutat-o prea mult la pastrarea echilibrului macroeconomic. Abordarile bancilor centrale pot varia, insa politica monetara a€˛trebuie facuta corect, impreuna cu politica fiscala, cea a salariilor si cea a ajustarilor. Toate trebuie armonizate", a explicat Georgescu.
Rezervele minime obligatorii impuse de Banca Centrala Europeana institutiilor de credit din zona euro sunt de 2% din depozitele cu scadenta mai mica de doi ani si de 0% pentru cele cu scadenta mai mare de doi ani, ea platind bancilor o dobanda anuala de 3,81% pentru rezervele minime, fata de BNR care remunereaza bancile cu 2,10%/an la rezervele minime obligatorii in lei, 0,90%/an la cele in euro si 1,15% pe an la rezervele minime in dolari.