Aflat in imposibilitatea de a acorda despagubiri pentru toate culturile afectate de seceta, ministerul de resort intentioneaza sa modifice Legea asigurarilor agricole. Astfel, de anul viitor, fermierii ar putea fi obligati sa isi asigure culturile as

Aflat in imposibilitatea de a acorda despagubiri pentru toate culturile afectate de seceta, ministerul de resort intentioneaza sa modifice Legea asigurarilor agricole. Astfel, de anul viitor, fermierii ar putea fi obligati sa isi asigure culturile astfel incat acestia sa-si poata acoperi riscul de seceta. Si asta pentru ca, in prezent, doar 40 la suta din suprafata afectata de seceta este asigurata. In consecinta, din cele 1,7 milioane de hectare de culturi calamitate, Guvernul va acorda despagubiri doar pentru 700.000. 60% dintre agricultorii cu recoltele afectate de seceta nu vor primi niciun leu de la stat, pentru ca nu si-au asigurat culturile. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, din cele peste 2,8 milioane de hectare de teren insamantate cu grau, rapita, orz si orzoaica, 1,7 milioane de hectare au fost afectate partial sau total de seceta. Din cele 1,7 milioane de hectare, un milion de hectare nu sunt asigurate.
Statul a anuntat ca va acorda despagubiri de seceta pentru 720 de mii de hectare, cate au fost asigurate. Valoarea despagubirilor este intre 600 si 750 de lei pentru fiecare hectar afectat de seceta. Masura luata de Guvern va ajuta in special societatile agricole, pentru ca numarul taranilor care au astfel de asigurari este foarte mic.

Nicio companie de asigurari nu acopera riscul de seceta

Pe de alta parte, companiile de asigurari nu asigura fenomenul de seceta, deoarece acesta reprezinta un risc asemanator cutremurului si poate cuprinde zone intinse de teren agricol, chiar mai multe regiuni, situatie in care o firma nu ar putea acoperi daunele, a declarat presedintele Asiban, Dumitru Ceraceanu. "In agricultura, seceta este considerata un fenomen devastator, iar societatile de asigurari nu pot acoperi acest risc", a precizat Ceraceanu pentru NewsIn.
El a adaugat ca nici reasiguratorii nu accepta un astfel de produs, in conditiile in care o societate de asigurari din Romania se reasigura la o companie din strainatate pentru a fi acoperita in cazul in care trebuie sa despagubeasca clientul.
"Dupa primele cinci luni ale anului, Asiban a inregistrat prime brute subscrise din asigurari agricole de circa 1 milion lei, asigurarile agricole reprezentand sub 1% in totalul asigurarilor facute de societate", a mai spus Ceraceanu.
Presedintele Asiban a precizat ca, in prezent, majoritatea societatilor de asigurari din Romania au un profit foarte mic si chiar inregistreaza pierderi, in special din cauza asigurarilor auto.
In ceea ce priveste riscul pe care il implica asigurarea pentru seceta, Ceraceanu a explicat ca in 2003 valoarea primelor brute pe total asigurari agricole a fost de 250 miliarde lei vechi, iar daunele inregistrate pentru fenomenul de seceta s-au ridicat la 600 miliarde lei vechi.

Doar politele primesc despagubiri

Legea asigurarilor agricole a fost adoptata in 2002, in scopul de a stimula producatorii agricoli sa-si asigure culturile. Societatile de asigurare suporta daune provocate de riscurile generale (furtuna, grindina, inghet timpuriu, prabusire sau surpare de teren), iar statul intervine si plateste despagubiri in caz de calamitati (seceta excesiva, inundatii sau inghet puternic). MA ii despagubeste pe taranii care si-au pierdut culturile sau animalele, dar numai pe aceia care au incheiat o polita de asigurare cu o societate agreata de MA, desi respectiva polita nu acopera riscul de calamitati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.