Statul a incasat, in primele cinci luni ale anului, 257,59 milioane lei din impozitele pe vanzarile de case si terenuri ale persoanelor fizice, dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut, datorita modificarii sistemului de impozitare a tranzactii
Statul a incasat, in primele cinci luni ale anului, 257,59 milioane lei din impozitele pe vanzarile de case si terenuri ale persoanelor fizice, dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut, datorita modificarii sistemului de impozitare a tranzactiilor imobiliare, de la 1 ianuarie 2007. Potrivit datelor Ministerul Economiei si Finantelor, bugetul de stat si bugetele locale au incasat 257,59 milioane lei, in 2007, din impozitele pe tranzactiile imobiliare, fata de numai 123,44 milioane lei, in perioada similara a anului trecut. Sumele obtinute de stat din impozitele pe vanzarile imobiliare sunt distribuite, din acest an, in cote de 50% la bugetele locale, 40% la bugetul de stat si 10% la bugetul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului, bugetul de stat ar urma sa cedeze, din 2008, incasarile din acest impozit catre bugetele locale. Proiectul prevede ca sumele colectate vor fi impartite intre bugetele locale (65%), bugetul judetului (10%) si Agentia de Cadastru (25%). Conform datelor MEF, bugetele locale au obtinut 130 milioane lei, in 2007, din aceste impozite. In ceea ce priveste modalitatea de impozitare a vanzarilor de case si terenuri, Codul Fiscal a adus, in 2007, o abordare complet noua. Doua elemente esentiale au fost modificate: unul dintre ele vizeaza taxarea valorii de vanzare a imobilului in locul castigului obtinut in urma vanzarii, respectiv a diferentei dintre valoarea de cumparare si cea de vanzare, iar cea de-a doua impunerea tuturor vanzarilor imobiliare, indiferent de perioada de detinere. In 2006, vanzarea imobilelor mai vechi de trei ani era scutita de impozit. Astfel, in 2006 au platit impozit doar persoanele care si-au instrainat casele dobandite incepand din 2003, iar cota de impozit a fost de 16% pe diferenta dintre valoarea de cumparare si cea de vanzare. (NewsIn)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.