Romania este reprezentata la Consiliul de vara de la Bruxelles de seful statului si de primul ministru.
Inainte de a pleca la Bruxelles, Traian Basescu a precizat ca obiectivul major al Romaniei la Summit-ul Consiliului European este ca Tratatul UE sa nu afecteze major proiectul Tratatului Constitutional, aprobat deja in 18 tari. Reprezentantii celor 27 de state spera sa ajunga la un compromis in aceste zile.
In plus, seful statului a aratat ca, pornind de la propunerea de mandat a presedintiei germane, distribuita statelor membre, Romania are cateva observatii. Astfel, delegatia romana va sustine suprematia Cartei Drepturilor Omului asupra legislatiei interne, in conditiile in care unele state pun sub semnul intrebarii caracterul juridic obligatoriu al Cartei.
Pornind de la premisa ca Uniunea Europeana trebuie sa fie un actor global, seful statului a afirmat ca Romania va sustine necesitatea ca UE sa aiba personalitate juridica si o politica externa unica. Totodata, va sustine o clauza legata de securitatea energetica, privind a€˛obligativitatea solidaritatii intre statele membre, in situatia in care unul din statele membre este in dificultate energeticaa€¯. "Romania va sustine ca dreptul comunitar trebuie sa prevaleze asupra dreptului national", a subliniat presedintele.
Astfel, Romania se asociaza celor 22 de state care sunt dispuse sa accepte in principiu proiectul de Tratat al reformei, cum a numit cancelarul german, Angela Merkel, proiectul sau de nou tratat constitutional al UE, care pastreaza "ideile inovatoare" ale revolutei Constitutii, dar care nu este acceptat de Marea Britanie si care are sanse slabe sa fie acceptat de Olanda, Polonia si Cehia.

"Nu ne putem permite sa avem abordari subiective"

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca pozitia Romaniei la reuniunea Consiliului European din vara este pregatita de Ministerul de Externe, pentru a reflecta interesul national, fara sa poata exista abordari subiective. "Delegatia Romaniei este alcatuita din presedinte si primul-ministru si am convingerea ca avem un punct de vedere comun pe acest subiect. Aici nu este o chestiune de abordare, as spune personala, nu ne putem permite sa ne ducem acolo si sa avem abordari subiective de ordin personal, este o pozitie care trebuie sa reflecte interesul national", a spus Tariceanu.
Dintre celelalte subiecte aflate pe agenda discutiilor de la Bruxelles, Romania este in mod special interesata de problematica migratiei, deoarece frontiera externa a UE, gestionata in mod direct de tara noastra, este una dintre cele mai lungi din Europa, precizeaza Guvernul.

INFOBOX

Liderii celor 27 incearca sa ajunga la un acord in privinta tratatului de reformare a blocului comunitar, elaborat de presedintia germana a Uniunii. Documentul va inlocui proiectul de tratat constitutional, respins in 2005 de francezi si de olandezi. Se asteapta ca reuniunea prevazuta pentru doua zile sa se extinda si sambata, intrucat negocierile se anunta foarte dificile. Polonia, sprijinita de Cehia, contesta problema dreptului de vot in Consiliul Uniunii, militand pentru schimbarea sistemului dublei majoritati, prevazut in vechiul proiect de tratat. La randul sau, Marea Britanie nu este de acord cu crearea postului de ministru de Externe european si nici cu adoptarea cu statut obligatoriu a Cartei drepturilor fundamentale ale cetatenilor Uniunii. O alta prevedere importanta in textul de 12 pagini elaborat de Germania este infiintarea functiei de presedinte permanent al Consiliului Uniunii Europene.