Organizatia Amnesty International, care a evaluat activitatea presedintiei germane a Uniunii Europene, a anuntat ca eforturile Berlinului in domeniul drepturilor omului sunt insuficiente, relateaza Deutsche Welle in pagina electronica.
Directorul biroului european al organizatiei Amnesty International de la Bruxelles, Dick Oosting, a declarat ca presedintia germana a depus multe eforturi pentru a promova problemele legate de drepturile omului in afara blocului european, insa a esuat in a proteja aceste drepturi pe plan intern. El a precizat ca lupta impotriva terorismului international a afectat multe standarde privind drepturile omului, in special in domeniul drepturilor la intimitate. "Evaluarea pe care am realizat-o cu privire la presedintia germana este relativ pozitiva (...) insa exista anumite probleme grave", a explicat Oosting.
"Daca Europa nu face ordine in propria casa si nu actioneaza in mod adecvat, isi va submina credibilitatea si eficienta sa la nivel global. Si nu ne permitem acest lucru, cu siguranta nu dupa ce Statele Unite si-au pierdut credibilitatea in calitate de actor care actioneaza in favoarea drepturilor omului", a adaugat el.
Directorul sectiunii germane a organizatiei Amnesty International, Barbara Lochbihler, a avertizat ca problemele legate de drepturile omului nu trebuie sa devina o nota de subsol intr-un tratat european, denuntand ca presedintia germana nu a reusit sa promoveze o interdictie a torturii la nivel international.
Oosting s-a declarat ingrijorat in special de esecul Uniunii Europene de a recunoaste erorile trecute, subliniind presupusa lui implicare in transferurile suspectilor de terorism de catre CIA. (Mediafax)