Majorarea punctului de pensie pana la 45% pana in 2008 nu va fi posibila, pentru ca acest lucru ar insemna un dezechilibru grav in bugetul de asigurari sociale, a declarat, marti, dupa o intalnire cu reprezentantii pensionarilor, ministrul Muncii, Pa
Majorarea punctului de pensie pana la 45% pana in 2008 nu va fi posibila, pentru ca acest lucru ar insemna un dezechilibru grav in bugetul de asigurari sociale, a declarat, marti, dupa o intalnire cu reprezentantii pensionarilor, ministrul Muncii, Paul Pacuraru.
Dupa incheierea negocierilor, ministrul a spus ca a parcurs, impreuna cu pensionarii, toate revendicarile lor, iar cea mai grea problema o reprezinta majorarea punctului de pensie de la 32 la 45%.
Potrivit ministrului Pacuraru, o astfel de majorare ar insemna peste 2 miliarde de euro pe an, lucru imposibil de realizat pana in anul 2008.
Ministrul a spus ca va incerca sa solutioneze problema personalului de la ghiseu de la Casele de pensii, cea privind grupele de munca si recalcularea si ca se va ocupa ca majorarea de 5% a punctului de pensie promisa pentru luna septembrie sa fie finalizata.
De asemenea, Paul Pacuraru a spus ca va mai exista o majorare a punctului de pensie si la anul, insa nu a putut preciza cat de mare va fi aceasta. De asemenea, ministrul a stabilit ca luni, la ora 9.00, sa se intalneasca, impreuna cu pensionarii, cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru solutionarea revendicarilor pe sanatate.
Vicepresedintele Aliantei Pensionarilor, Marin Iordache, s-a declarat multumit la finalul discutiilor, precizand ca in sfarsit s-a gasit receptivitate.
La ora 11.00, ministrul Paul Pacuraru i-a invitat pe pensionari la sediul ministerului la discutii. Ministrul a mai spus ca este aproape imposibila o majorare a pensiilor la nivelul cerut de pensionari de peste 450 lei pensia minima, avand in vedere ca raportul salariat-pensionar este de unu la unu.
Ministrul le-a spus protestatarilor ca problemele ridicate de acestia sunt pe masa Guvernului si ca se va incerca o majorare a pensiilor la urmatoarea recalculare bugetara.
Marti, in jurul orei 9.45, aproximativ o suta de pensionari s-au strans in fata Guvernului, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, cerandu-le sa mearga la Ministerul Muncii pentru a discuta despre solicitarile lor "punct cu punct", pentru a gasi solutii.
Pensionarii cer, in primul rand, Executivului majorarea punctului de pensie, astfel incat sa reprezinte 45 la suta din salariul mediu brut pe economie.
Vicepresedintele FNSPR, Preda Nedelcu, sustine ca pensionarii vor aceasta majorare a punctului de pensie la prima rectificare bugetara din acest an, precum si acordarea unor ajutoare sociale lunare, suportate tot de la bugetul de stat si nu de la asigurari sociale, pentru cei care au o pensie mai mica decat salariul minim pe economie. Aceste ajutoare trebuie sa permita aducerea pensiilor respective la nivelul de 350 de lei, preciza Nedelcu. Potrivit pensionarilor, peste 70 la suta dintre ei au o pensie lunara sub salariul mediu brut pe economie.
Sindicalistii solicita, de asemenea, Guvernului, un ajutor lunar pentru sotul supravietuitor, pentru ca, impreuna cu pensia, sa ajunga la un venit lunar pana la nivelul pensiei medii cu stagiu complet.
Acestia cer revenirea la reglementarile existente pana in aprilie 2005 privind compensarea medicamentelor, iar vanzarea acestora de catre farmacii sa se faca la pretul de raft. Acestia solicita si efectuarea gratuita a analizelor medicale recomandate de medicii specialisti si de familie, atat in ambulatoriu, cat si in spitale. Pensionarii vor sa le fie asigurata o locuinta, in cazul in care casa nationalizata in care stau este retrocedata fostului proprietar, iar aceasta sa se reglementeze de urgenta printr-un act normativ.
Sindicalistii spun ca vor modificarea prevederilor OU 4/2005 pentru a se permite includerea in calculul pensiei a veniturilor pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale.
Pensionarii solicita Guvernului o rezolvare rapida a acestor probleme, astfel incat nivelul lor de viata sa creasca, in Romania fiind cea mai mica pensie din Europa, cea medie avand valoarea de 108 euro. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.