De doua zile, canicula a inceput sa puna stapanire pe toata tara, astfel incat ne asteapta o saptamana de foc. Administratia Nationala de Meteorologie a transmis o atentionare Cod Galben catre prefecturile din 23 de judete ale tarii, fenomenele viza
De doua zile, canicula a inceput sa puna stapanire pe toata tara, astfel incat ne asteapta o saptamana de foc. Administratia Nationala de Meteorologie a transmis o atentionare Cod Galben catre prefecturile din 23 de judete ale tarii, fenomenele vizate fiind canicula si disconfort termic. Au fost avertizate judetele Arad, Timis, Caras Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj, Valcea, Olt, Arges, Teleorman, Dambovita, Giurgiu, Prahova, Buzau, Ialomita, Calarasi, Vrancea, Braila, Galati, Tulcea, Constanta si Bucuresti - Ilfov.

Potrivit atentionarii ANM, in intervalul joi 21 iunie -duminica 24 iunie, in cursul dupa-amiezelor vremea va fi caniculara in sudul Crisanei, Banat, Oltenia, Muntenia, jumatatea sudica a Moldovei si, local, in Dobrogea, unde valorile temperaturii aerului vor atinge si depasi frecvent 35 de grade pana la 37 ... 38 de grade. In acelasi interval de timp, indicele temperatura- umezeala se va situa in jurul pragului critic de 80 in cea mai mare parte a tarii, exceptand regiunile nordice. Starea de disconfort termic se va mentine si in cursul noptilor, cand temperatura aerului nu va cobori sub 20 de grade, cu deosebire in sudul teritoriului.
Miercuri, in timpul noptii, temperaturile vor fi cuprinse intre 12 si 22 de grade, iar in timpul zilei intre 27 si 35 de grade, urmand ca joi sa mai creasca cu un grad, pana la 13-23 grade, respectiv 28-36 grade. Este posibil ca valul de caldura sa continue si la inceputul saptamanii urmatoare.

Centre de prim-ajutor in Capitala
Codul Galben avertizeaza ca fenomenele meteorologice prognozate (averse, descarcari electrice, intensificari de vant, temperaturi ridicate, racirea vremii) sunt obisnuite pentru zona respectiva, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activitati.
In Capitala, mercurul din termometre va sari peste 40 de grade, de aceea s-au luat masuri speciale. In mai multe zone aglomerate din oras vor fi amplasate, incepand de azi, puncte de prim-ajutor. Medicii le recomanda persoanele varstnice, copiiilor si bolnavilor cu afectiuni cronice, in special cardiace si respiratorii, sa evite deplasarile in timpul zilei.
Centrele vor functiona de marti in zonele aglomerate din Capitala, unde persoanele afectate de canicula pot primi apa sau prim ajutor, in caz de nevoie. In sectorul 1, centrele vor fi amplasate in Piata Romana, Piata Victoriei, Piata 1 Mai si in zona Pajura. De asemenea, Primaria sectorului 1 a infiintat puncte de distribuire a apei in toate institutiile pe care le are in subordine, dar si in piete.

Strazile vor fi stropite de trei ori pe zi
Si edilii sectorului 2 vor monta zece centre de prim-ajutor. Acestea vor fi amplasate la intersectia Bulevardului Carol cu Calea Mosilor, in dreptul Pietei Latine, la intersectia dintre Calea Mosilor cu strada Mihai Eminescu, in Piata Obor, in parcul Plumbuita, in Piata Delfinului, la intersectia soselei Mihai Bravu cu Bulevardul Ferdinand - in fata Liceului „Iulia Hasdeu“, la intersectia dintre soseaua Stefan cel Mare cu strada Tunari, dar si in zonele Iancului, soseaua Mihai Bravu si soseaua Pantelimon.
O alta masura luata de municipalitate este stropirea strazilor Capitalei de 3 ori pe zi. In plus, toate fantanile arteziene vor functiona pe tot parcursul zilei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.