Una dintre cele mai dinamice si profitabile piete de capital din Romania este cea futures de la Sibiu. Desigur ca si pierderile sunt pe masura, avand in vedere ca nu rare sunt cazurile in care pot fi intalnite fluctuatii zilnice de 3 sau chiar de 6 - 7%, ceea ce echivaleaza cu randamente intr-o singura sedinta de 30% sau chiar mai mult, valori cu mai mult decat cele care ar putea fi obtinute, de exemplu, din plasamente bancare. O astfel de evolutie a stimulat din partea a doua a anului trecut, multi investitori care s-au aratat interesati de piata instrumentelor financiare derivate de la Sibiu. Acestia simteau nevoia unor alternative de plasament, care sa le permita fie specularea diferentelor de pret dintre cele doua piete, fie sa isi acopere portofoliile.
Intr-o piata la termen exista, in general, speculatorii profesionisti, care sunt investitori ce dispun de cunostinte si experienta in tranzactionarea pe pietele de capital, care a€žjoaca" sume mari in piata, pentru a profita chiar si de cele mai mici diferente de pret. Lor li se adauga investitori care doresc sa se initieze in tainele pietei futures, si care asigura, in mare parte, grosul celor care pierd. Si, nu in ultimul rand, fonduri sau investitori institutionali care se angajeaza in principal in operatiuni de hedging sau arbitraj. Tranzactiile cu contracte futures se diferentiaza de cele la vedere, cum sunt cele din piata valutara interbancara sau de la Bursa de Valori, prin faptul ca necesita blocarea doar a unei parti din valoarea contractului/contractelor, care se numeste marja, care este cuprinsa, in functie de tipul contractului, intre 10 si 20%. Tocmai acest aspect al contractelor futures permite obtinerea unor castiguri sau pierderi care nu pot fi realizate pe alte piete.
In acest moment, la bursa sibiana sunt tranzactionate contracte futures sau optiuni pe contracte futures cu scadente la 3 luni, 6 luni, 9 luni si 12 luni. Sfatul specialistilor pentru cei care vor sa debuteze pe piata futures este aceea de a utiliza capitaluri reduse, pentru a putea reduce astfel nivelul pierderilor, avand in vedere ca la chemarea in marja vor putea raspunde fara riscul de a-si pierde intregul capital disponibil, avand astfel posibilitatea de a se mentine in piata asteptand o intoarcere a trendului preturilor.