Ministrul sanatatii le pregateste o surpriza neplacuta doctorilor si firmelor de medicamente. Acesta va elabora un ordin prin care intrarea in unitatile sanitare publice va fi interzisa pentru reprezentantii firmelor de medicamente. Totodata, medici
Ministrul sanatatii le pregateste o surpriza neplacuta doctorilor si firmelor de medicamente. Acesta va elabora un ordin prin care intrarea in unitatile sanitare publice va fi interzisa pentru reprezentantii firmelor de medicamente. Totodata, medicii vor fi obligati sa-si declare toate sponsorizarile venite din partea companiilor farmaceutice.

Pe site-ul Ministerului Sanatatii va aparea, in scurt timp, un proiect de ordin de ministru care va provoca reactii contradictorii in lumea medicala. Actul normativ va interzice accesul reprezentantilor firmelor de medicamente in unitatile sanitare publice, fie ele spitale sau policlinici. Singurele locuri in care acestia vor mai avea acces vor fi unitatile medicale private. Totodata, ordinul va elabora si reglementari in activitatea doctorilor. Astfel, medicii care prescriu retete vor fi obligati sa-si declare toate sponsorizarile primite din partea companiilor farmaceutice. Conducerea Ministerului Sanatatii incearca, in acest mod, sa limiteze fenomenul de prescriere exagerata a anumitor medicamente mai scumpe, in detrimentul celor mai ieftine, urmare a deplasarilor la diferite congrese medicale in afara tarii , sponsorizate de firmele de profil. Desi nu exista date suficiente despre legatura dintre medicamentele prescrise si sponsorizari, oficialii Ministerului Sanatatii sustin ca aceasta este o practica larg raspandita printre medicii romani. Tocmai de aceea, afirma sursele citate, desi se aloca bani mai multi pentru medicamentele compensate si gratuite, fondurile se epuizeaza chiar mai repede decat in perioadele anterioare. Intentia ministrului sanatatii va fi atacata, fara indoiala, atat de catre companiile farmaceutice, cat si de medici, interesele in acest domeniu fiind foarte mari. „Pe mine, personal, nu ma afecteaza o astfel de masura. Agentii de vanzari de medicamente sunt deranjanti de-a dreptul. Dar este bine sa existe contacte cu firmele de medicamente. Nu a celor care decid achizitia de medicamente, adica a managerilor, care nu sunt doctori, ci a medicilor, care stiu despre ce este vorba.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.