Premiera absoluta in Romania. Ministerul Sanatatii a dat verdict de culpa medicala in cazul tinerei moarte in Spitalul din Satu Mare si a obligat Colegiul Medicilor sa judece cazul de malpraxis. Nicolaescu a amenintat cu demiterea intregii conduceri
Premiera absoluta in Romania. Ministerul Sanatatii a dat verdict de culpa medicala in cazul tinerei moarte in Spitalul din Satu Mare si a obligat Colegiul Medicilor sa judece cazul de malpraxis. Nicolaescu a amenintat cu demiterea intregii conduceri a unitatii sanitare, precum si a celor de la Autoritatea Judeteana de Sanatate Publica. Totodata, ministrul sanatatii a sugerat familiei femeii decedate sa sesizeze comisia de malpraxis de la ASP.

Tanara care a decedat in spitalul din Satu Mare, la numai doua zile dupa operatia de cezariana, putea fi salvata. Ancheta Ministerului Sanatatii a scos la iveala faptul ca medicii au neglijat complet un factor important al starii pacientei, si anume obezitatea, femeia avand o greutate de 120 de kilograme. Ghidurile de practica in obstetrica ginecologie considera obezitatea si operatia de cezariana drept elemente de risc tromboembolic. Iar cauza mortii a fost tromboembolism pulmonar. Medicii care au supravegheat-o ar fi trebuit sa-i administreze, profilactic, heparina, un anticoagulant profilactic si curativ. Raportul medico-legal al decedatei arata ca o treime din ventriculul drept era ocupat de cheaguri de sang e. Totodata, cheagul sanguin ocupa in intregime trunchiul arterei pulmonare, precum si ramurile sale dreapta si stanga. Szabo Amalia Monika, de 23 de ani, din Dorolt, judetul Satu Mare, a murit in spital, in data de 1 iunie, dupa ce, in 29 mai, i se efectuase o operatie de cezariana. In urma decesului acesteia, a fost declansata o ancheta a Ministerului Sanatatii, pentru a se elucida circumstantele in care s-a petrecut tragedia. Comisia de ancheta a fost condusa chiar de prof. dr. Gheorghe Peltecu, presedintele comisiei de obstetrica-ginecologie a MSP. „Gravida nu a murit din lipsa de medicamente. Stocurile de anticoagulante fiind suficiente pentru a-i fi aplicata profilaxia si terapia bolii tromboembolitice. Din Raportul intermediar reiese ca, desi gravida a fost urmarita corect pe parcursul sarcinii si operatia de cezariana a fost corect efectuata, medicii au neglijat un factor de risc important - obezitatea pacientei.

Si in ancheta efectuata de ASP Satu Mare si de comisia spitalului erau mentionate stocuri suficiente de anticoagulante in zilele premergatoare decesului gravidei“, a declarat ieri ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.